Matematik

indekstal

16. marts 2016 af hans12123 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Tabel viser oplysninger om udviklingen i kiloprisen på lammekød. 

År:             2007          2010                2013

Kilopris:    109 kr.      120kr.                           

Indekstal                    122,3                 138,1

Bestem kiloprisen på lammekød i 2013:  

jeg har gjort således: (120/122,3)*138,1=135,5

er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. marts 2016 af sjls

Nej, ikke helt. For du skal forestille dig, at indekstallet for år 2007 er 100.

Kiloprisen for lammekød i 2013 er altså så 138.1% af kiloprisen i 2007, som var 109 kr.

Så du skal bare finde 138.1% af 109 kr.


Svar #2
16. marts 2016 af hans12123 (Slettet)

men der står jo ikke i opgaven, at basisåret er 2007, i så fald, hvis  2007 er basisåret, så vil kiloprisen på lammekød i 2010 så være 109/100*122,3=133,31, men ifølge opgaven skal det give 120 kr


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. marts 2016 af StoreNord

Hvis 122,3% er 120, så er                              100 pct = \frac{120}{122,3}=98,12

Og så er                     138,1pct= \frac{120}{122,3} *138,1=135,40                 tror jeg nok.    :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. marts 2016 af Studentos

Udregning af indekstal år 2007:

120-109=11        (11/120)*100=9,2%

122,3-9,2=113,1

Udregning af kilopris 2013:

138,1-122,3=15,8

120*1,158=138,96 kr.


Brugbart svar (1)

Svar #5
16. marts 2016 af SuneChr

I min skoletid, en bedre regnelærer kunne jeg ikke have forestillet mig, satte man altid forholdene op og undlod straks at indsætte i en eller anden færdig formel, hvor man bytter om på nævner og tæller, ganger, hvor man skulle have divideret, trukket fra, hvor man skulle have lagt til o.s.v.
Den aktuelle opgave hører ind under forholdsregning.

\frac{kg\, pris_{2007}}{indeks_{2007}}=\frac{kg\: pris_{2010}}{indeks_{2010}}=\frac{kg\: pris_{2013}}{indeks_{2013}}
Vi lærte også at gange over kors. Alle i klassen havde deres stykker rigtige.


Skriv et svar til: indekstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.