Matematik

vektorer i rummet

07. april 2016 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

nogle der kan hjælpe med at bestemme vinklerne? Fik punktet D til at være (-10,6,-1) er det rigtigt?

Vedhæftet fil: areal parallelogram.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2016 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2016 af peter lind

Vinkel B kan du for eks. finde af  BA·BC = |AB||BC|cos(B)


Svar #3
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

jeg er slet ikke med på vinklerne for parallelogrammet.. jeg får de samme vinkler for A, B, C, D


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. april 2016 af Soeffi

#3. Hvad får du D's koordinater til?


Svar #5
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

jeg fik D's koordinat til (-10,6,-1)

kan du vise, hvordan dette også kan løses i hånden? :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. april 2016 af Soeffi

#5

Hvordan fandt du D?


Svar #7
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

ved at sige, at AB = CD


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. april 2016 af Soeffi

#7

Hvad er OD?


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. april 2016 af Soeffi

#8

For at spørge om noget andet: hvad får du BA og BC til? Det er dem, som du skal bruge til at finde vinklen.


Svar #10
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

jeg er slet ikke med.. altså koordinatsættet til D, hvordan bestemmes det helt præcist?


Brugbart svar (0)

Svar #11
09. april 2016 af Soeffi

Du behøver sådan set ikke koordinaterne for D, men du skal vide om det parallelogram, som vi taler om, udspændes af AB og AC af BA og BC eller af CA og CB. Af #4 fremgår det, at det udspændes af BA og BC.

Du skal derfor finde vinklen mellem BA og BC. Denne vinkel giver dig både vinkel B og vinkel D. Vinkel A = vinkel C findes som 0.5·(360º - 2·[vinkel B]).


Svar #12
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

nej, men i opgaven skal koordinaterne for D bestemmes.


Svar #13
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

og jeg kan ikke bestemme D for jeg får ikke det samme resultat


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. april 2016 af Soeffi

#12 Det er rigtigt.

Angående #11 må jeg lige rette mig selv: I et parallelogram ABCD ligger D altid modsat B, så det parallelogram vi søger udspændes af BA og BC.

Koordinaterne til D findes som OD = OB + (BA + BC). Vinklerne findes ud fra #2 og #11.


Svar #15
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

hvor får du den formel fra for at bestemme D? :) Kan ikke umiddelbart se det..


Svar #16
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

jeg troede bare, at AB = CD og således kunne D bestemmes? fordi de er parallelle?


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. april 2016 af Soeffi

#15. Stedvektoren til D er OD. Du kender stedvektoren til B, OB, og du ved, at du kommer fra B til D ved hjælp af summen BA og BC.


Svar #18
09. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

men hvorfor behøver jeg så OB til min beregning hvis D blot er summen af BA og BC?


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. april 2016 af Soeffi

#18 OD = OB + BD = OB + BA + ADOB + BA + BC

Svar #20
10. april 2016 af Ellapigen (Slettet)

tusind tak for gennemgangen :)


Skriv et svar til: vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.