Kemi

Bindinger

22. april 2016 af Hjælpmangel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har lidt svært ved at adskille de forskellige bindingsformer, og hvordan disse udregnes. Disse dækker rene kovalente bindinger, polære kovalente bindinger og ionbindinger. Regner man altid elektronegativiteten mellem atomerne, eller kigger man også på, hvor mange elektroner disse har i yderste skal? Evt. en forklaring af kovalent binding ville være godt.


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2016 af ChemistryIsKey

Elektronegativitetsforskellen for en binding mellem to atomer, vil altid give en indikation om bindingens egenskaber. Man kan ikke se sort og hvidt på det, når man skal klassificere en binding, men for konventionens skyld, har man inddelt elektronegativitetsforskellen i intervaller, svarende til bindings primære karaktér;

     Upolær kovalent:     0 - 0.5
     Polært kovalent:      0.5 - 1.7       (Der er dog eksempler helt oppe på 1.9)
     Ionbinding:              Alt over 2

En kovalent binding, er en binding hvor elektronerne deles mellem to atomer (selvom atomerne godt kan trækkes i retningen af det mere elektronegative atom).

En ionbinding er som sådan ikke en elektronisk binding, men snarere en elektrostatisk. Elektronegativitetsforskellen er så stor, at det elektronegative atom helt har taget det mindre elektronegative atoms elektron. Herved bliver begge atomer (modsat) ladede, og det er disse ladninger, der tiltrækker hinanden (elektrostatisk tiltrækning).

Antallet af valenselektroner, har ikke noget at gøre med bindingens karaktér direkte, men kan være nyttigt, hvis man skal se på, hvilke atomer, som nok vil gå sammen i f.eks. en ionbinding (Natrium har 1 valenselektron, og chlor har 7. Derfor er det oplagt, at disse atomer kan gå sammen i en ionbinding, da natrium kun skal miste én elektron, og chlor kun skal optage én elektron, for at opnå en fuld oktetregel).

Der må også stå en masse om det i din bog, hvis du ønsker mere information! :)


Skriv et svar til: Bindinger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.