Fysik

Termodynamik

12. maj 2016 af Linda95 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej 

Jeg sidder med opgave 16, og kan ikke se hvorfor svaret skulle være svarmulighed C. 

Jeg har fået løst opgave 15. 

Til opgave 16 kom jeg frem til, at det var svarmulighed B, men det er ikke korrekt. 

Mine overvejelser har været, at vi har en isobar udvidelse dvs ens tryk. Og derfor tog jeg ikke højde for den isochore trykstigning. Desuden får vi opgivet både Cp og Cv i opgaveteksten. 

Jeg bruger formel for varmetilførsel givet ved:

Q= n*Cv*(T2-T1)

Er der en der kan se/forklare mig hvordan jeg burde komme frem til svarmulighed c? 

Tak på forhånd! 


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. maj 2016 af Heptan

Den formel du har fundet gælder netop for den isochore trykstigning, men ikke for den isobare.

For den isobare proces haves tilsvarende

Q = nCpΔT

Jeg ville nok passe lidt på med at kalde dem T2 og T1 fordi de allerede er brugt i opgaven.

I den isochore proces går temperaturen fra T1 til T1p2/p1 (svaret fra spørgsmål 15). I den isobare proces går temperaturen fra T1p2/p1 til T2.

Vi kan lægge de to varmebidrag sammen,

Q = Qisochorisk + Qisobar = nCv(T1p2/p1 - T1) + nCp(T2 - T1p2/p1)

Nu skal vi bare lave noget matematik for at få det til at se ud som en af svarmulighederne. For Cv = 5/2 R, Cp = 7/2 R og p1 = nRT1/V1 fås

Q = 5/2 nRT1(p2V1/(nRT1) - 1) + 7/2 nR(T2 - p2V1T1/(nRT1))

= -5/2 nRT1 + 7/2 nRT2 - p2V1       (svarmulighed C))


Svar #2
12. maj 2016 af Linda95 (Slettet)

Tak for svar. Jeg er ikke med på den matematik du laver for at få det til at ligne facit. Ellers er jeg med. Det er mere de omskrivninger du laver. 

Svarer T2 i begge processer til de vi kommer frem til i opgave 15? 


Brugbart svar (1)

Svar #3
12. maj 2016 af Heptan

Nej T2 er den sidste temperatur. Temperaturen mellem T1 og T2 er den vi kom frem til i opgave 15, dvs. T1p2/p1.


Svar #4
12. maj 2016 af Linda95 (Slettet)

Men hvorfor bruger vi ikke udtrykket fra opgave 15 når vi Qisobar? 

Hvordan kommer du frem til disse:

Q = 5/2 nRT1(p2V1/(nRT1) - 1) + 7/2 nR(T2 - p2V1T1/(nRT1))

= -5/2 nRT1 + 7/2 nRT2 - p2V1


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. maj 2016 af Heptan

Det gør vi da også; udtrykket fra opgave 15 er starttemperaturen for den isobare proces.

Qisobar = nCp(T2 - T1p2/p1)

Jeg indsætter Cv = 5/2 R, Cp = 7/2 R og p1 = nRT1/V1 på deres pladser i ligningen. Derefter reducerer jeg ligningen. Fx går nRT1 ud med nRT1 i nævneren og så forsimpler udtrykket.


Svar #6
13. maj 2016 af Linda95 (Slettet)

Mange tak :) 


Skriv et svar til: Termodynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.