Matematik

Ligning for parabel

26. maj 2016 af sarah0010 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Nogle, der kan hjælpe med denne?

Angiv en mulig ligning for en parabel, der har toppunkt i punktet (4,3).

Jeg er startet med at opstille to ligninger: 

-b/(2*a)=4

-d/(4*a)=3

Så har jeg isoleret a i den første og fået: 

a=-b/8

Hvordan kan jeg komme videre herfra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2016 af PeterValberg

Umiddelbart vil jeg sige: Vælg en værdi for b, fx 8 :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Lav en parallelforskydning af parabel. y = x2 har toppunkt i (0,0). Denne forskydes så den har toppunkt i (4,3):

(y - 3) = (x - 4)2 ⇔ y -3 = x2 - 8x + 16 ⇔ y = x2 - 8x + 19.  


Svar #3
26. maj 2016 af sarah0010 (Slettet)

#1: Må man gerne det? :)

#2: Vi må ikke bruge denne formel.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2016 af mette48 (Slettet)

parabelen y=x2  paralelforskydes til

y-3=(x-4)2


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. maj 2016 af PeterValberg

#3 Ja, hvorfor skulle du ikke må gøre det,
     opgaveteksten efterspørger en mulig graf

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
26. maj 2016 af sarah0010 (Slettet)

Det giver mening.

Men jeg kan stadig ikke komme videre. 

Hvis vi siger, at b=8, så er a=-1 i ligningen for -b/2a=4.

Hvad gør jeg så med d? Der har jeg jo både d som ubekendt og c? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Du kender punktet f(4) = 3. Da det er et toppunkt ved du, at f'(4) = 0. Indsæt det i forskriften for et andengradspolynomium, der er differentieret. heri isolerer du b. Indsæt dit punkt f(4) = 3 i forskriften for et andengradspolynomium, hvori du indsætter dit fundne udtryk for b. Heri isolerer du c. Udtrykket for c og b indsættes i i forskriften for et andengradspolynomium, hvor du vælger a frit, dog ikke 0. Tallet 1 er smart i forhold til at udregne det. Herved har du en (mulig) ligning for parablen med toppunkt i (4,3).


Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2016 af PeterValberg

Okay, så har jeg et andet forslag... det eneste, der er krævet, er at parablen har toppunkt i (4,3).
Du ved, at en parablen er symmetrisk omkring en lodret linje gennem toppunktet, så du kunne
let vælge to andre punkter på DEN parabel, du vil lave som en mulighed, - fx (2,0) og (6,0)
opstil nu tre ligninger med tre ubekendte (nemlig a, b og c) og løs med CAS-værktøj

det her er hvad jeg gjorde

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:graf.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. maj 2016 af Skaljeglavedinelektier

Så vidt jeg ved, er det en opgave uden hjælpemidler. 


Skriv et svar til: Ligning for parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.