Matematik

Forkorte brøker

13. september 2016 af MMLL13 - Niveau: B-niveau

Jeg har til opgave at forkorte disse brøker:

1)    3y+9 / 6y

2) a•b•c2 / b2•c

Jeg kan slet ikke finde ud af at komme i gang med at forkorte brøker, da jeg simpelthen ikke ved hvordan man skal starte.. Kan nogen muligvis forklare mig lidt om hvordan jeg skal gøre??

så vidt jeg har forstået er det noget med at finde en fællesnævner.. ?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

1) \frac{y+3}{2y}

2) \frac{a\cdot c}{b}


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2016 af mathon

1)

                \frac{3\cdot (y+3)}{3\cdot 2y}

2)
                \frac{b\cdot c\cdot (ac)}{b\cdot c\cdot b}

eller
                 \frac{ a\cdot b^1\cdot c^2}{b^2\cdot c^1}=a\cdot b^{1-2}\cdot c^{2-1}=a\cdot b^{-1}\cdot c


Svar #3
13. september 2016 af MMLL13

Tak, men kan I forklare mere med ord hvad det er I gør? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. september 2016 af Jegvedingenting

#3

a) Her deles udtrykket med 3, så han får de ting der. (3y+9) / 3 = y+9 og 6y / 3 = 2y

b) Her reduceres der egentlig bare.

Håber det ku hjælpe lidt


Brugbart svar (2)

Svar #5
14. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

#0 Du skal ikke finde fællesnævner, da der kun er én brøk og dermed kun én nævner. Husk parenteserne.

Jeg går ud fra, at det første udtryk skulle være

\frac{3y+9}{6y}

Find et tal, der går op i både tæller og nævner. Det gør 3. Divider så tæller for sig og ævner for sig med 3. Derved forkortes brøken. Den kan ikke reduceres yderligere.

a•b•c2 / b2•c skulle vist have været (a•b•c2 )/ (b2•c).

Her er "tallet", du kan forkorte med bc.


Svar #6
15. september 2016 af MMLL13

Tusind tak Eksperimentalfysikeren!! Det hjalp meget! 

Hvordan kommer resultatet ved den første så til at se ud, når 3+9 divideret med 3 giver 6 og nævneren giver 2 ??

Og i nr. 2: hvordan ved jeg at det er bc jeg kan forkorte med?


Brugbart svar (2)

Svar #7
15. september 2016 af Eksperimentalfysikeren

Der er ikke tale om 3+9, men om 3y+9 = 3(y+3), som divideret med 3 er (y+3).

2. Du ser, hvilke bogstaver, der forekommer i både tæller og nævner. Du kan tage et bogstav ad gangen, f.eks. b, og forkorte med det først. Bagefter finder du det næste bogstav, du kan forkorte med osv.


Skriv et svar til: Forkorte brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.