Matematik

Differentialligninger

12. november 2016 af biotek222 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har en opgave i matematik som lyder således:

I en model for, hvordan en bestemt population udvikler sig i tidens løb, antages det, at populationens væksthastighe er proportional med populationens størrelse. Tiden t måles i døgn, proportionalitetskonstanten er 0,084. Det antages, at der til at begynde med er 10 individer i populationen.

a) opskriv en differentialligning, der beskriver populationens udvikling.

Hvordan gør jeg dette? Skal jeg lave seperation af de variable eller hvordan?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. november 2016 af Capion1

Kald populationens størrelse til tiden t for y(t)
Hvad vil du da kalde populationens væksthastighed?
Hvad vil det sige, at de to størrelser er proportionale?
Skriv det proportionelle forhold ned med benyttelse af konstanten 0,084
Løs dernæst ligningen for y(0) = 10


Svar #2
12. november 2016 af biotek222 (Slettet)

y'=k*y(t)

Så populationens størrelse til tiden t: y(t)

=populationens væksthastighed: y'

proportionalitetskonstanten 0,084: k

=dy/dx=k*y(t) som har løsningen f(x)=c*e^0,084x

og c må vel svarer til de ti individer? Så løsningen hedder f(x)=10*e^0,084x


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. november 2016 af Capion1

High five !
 


Svar #4
12. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Aha, så det er altså "bare det"? :p


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. november 2016 af Capion1

Ja, det er den mest simple differentialligning. De kan blive ret ondskabsfulde ind imellem, men er som regel til at få tøet op.


Svar #6
12. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Super. Har lige to spørgsmål mere.

B) Bestem ved hjælp af modellen antallet af individer efter 7 døgn.

Er det bare istedet for y(t) sige y(7)= populationens størrelse til tiden

=populationens væksthastighed: y'

proportionalitetskonstanten 0,084*7: k

=dy/dx=k*y(t) som har løsningen f(x)=10*e^0,084*7

Altså man indsætter de 7 døgn på x's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. november 2016 af Capion1

Ja, efter t = 7 døgn er populationens størrelse  y(7) = 10·e0,084·7
og hastigheden  y'(7) individer pr. døgn
 


Svar #8
12. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Super, tak. Allersidste spørgsmål: 

I modellen antages det, at populationens vækst efter de 7 døgn ændrer sig, således at antallet y af individer i populationen som funktion af tiden t opfylder diff. ligningen 

dy/dt=0,0022y(199-y) 

Bestem, hvor mange døgn der går, før antallet af individer i populationen er nået 90% af populationens max. 

Hvordan gør jeg dette? Skal jeg bare løse differentialligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. november 2016 af Capion1

Populationen er, efter den nye model, mættet, når antallet af individer er 199
Løs den nye ligning og find derefter t når
y(t) = 0,90·199
t er da antal døgn efter de første 7 døgn.


Svar #10
13. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Så altså:

dy/dx=y(b-ay)<->y=f(x)=(b/a)/1+ke^-bx
dy/dx=0,0022y(100-y) <-> y=fx=100/(1+0,0022*e^-100x) ? 


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. november 2016 af AMelev

#10 Hvorfor dy/dx=0,0022y(100-y)? I oplysningerne står der jo y' = 0,0022y·(y -199)
 Som punkt har du (7,y(7)) fra sp. B

Brug evt. dit CAS-værktøj. 

Pas på! Du har kaldt funktionenfor de første 7 døgn f(x), så du må kalde denne efter de første 7 døgn noget andet.


Svar #12
13. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Hov, min fejl. Så det ligningen hedder altså y=fx=199/(1+0,0022*e^-199x)


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. november 2016 af AMelev

#12 Jeg havde også lavet en fejl i #11: Den opgivne ligning hedder y' = 0,0022y·(199 - y) - jeg havde byttet om på y og 199.
Løsningsfomlen til differentialligninger af formen y' = a·y·(M - y)  (som denne er) er y=\frac{M}{1+c\cdot e^{-a\cdot M\cdot x}}

Din løsning: Eksponenten i nævneren og konstanten c er ikke rigtige - prøv igen.
Jeg får c = 215.4.


Svar #14
13. november 2016 af biotek222 (Slettet)

kay altså jeg har i min matematikbog den samme formel, den hedder bare:

dy/dx=y(b-ay) <-> y= f(x) = (b/a)/1+ke^-bx

Er det den jeg skal bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. november 2016 af AMelev

Det kan du godt, men så skal du først gange 0.0022 ind i parentesen - ellers har ligningen jo ikke den rigtige form - men du kan også bruge den, jeg har angivet i #13.


Svar #16
15. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Super. Men hvordan udregner du c?


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. november 2016 af AMelev

Den nye funktion g skal jo fortsætte fra den første funktion f fra x = 7, så g(7) = f(7) (se #7)


Svar #18
16. november 2016 af biotek222 (Slettet)

Okay super, tak. Har lige et nyt spørgsmål:

Man har undersøgt løgfrøens overlevelsessucces i forskellige vandhuller på Djursland. Der er udsat et antal løgfrøhaletudser i hvert vandhul, og derefter har man målt løgfrøhaletudsernes længde hver dag i en periode over 3 måneder. Det har vist sig, at haletudsernes længde som funktion af tiden opfylder nedenstående differentialligning

dSt/dt=0,00575*St*(12-St)

Hvor St er længden (cm) til tiden t(døgn).
Det oplyses at til tiden t=0 er længden af en løgfrøhaltudse 0,5.
a) Bestem væksthastigheden for længden til det tidspunkt hvor længden af en løgfrøhaletudse er 4 cm.
b) Tegn en skitse af hvorledes væksthastigheden for længden afhænger af længden.
 

Til a har jeg fået følgende: 0,00575*4*(12-4)=0,184.

Hvordan laver jeg b'eren?


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. november 2016 af AMelev

Du kan kalde længden x og væksthastigheden f(x), så har du f(x) = 0.00575x(12-x), som du kan tegne grafen for.


Skriv et svar til: Differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.