Matematik

En tredjegradsligning

30. november 2016 af nicolaiknuller (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej
Jeg ved at der en formel for en tredjegradslning, men er det ikke bare lettere at bruge matrix regning til at regne det ud istedet? :)

Tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2016 af Stats

Jeg tror det letteste vil være at gætte på en løsning og derefter lave polynomium division.. :)

Eksempel: x3 - x2 - 6x = x(x2 -x - 6) = 0  - her kan man egentlig regne alle løsningerne

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2016 af peter lind

Du kan ikke bruge matrixregning fordi et 3. grads polynomium ikke er lineær

Som gæt kan du bruge at hvis p/q er en rational løsning vil p gå op i konstantleddet og q gå op i koefficienten til x3


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. november 2016 af Eksperimentalfysikeren

Hvis du skal bruge en eksakt værdi, må du i gang med standardmetoden. Ellers kan du benytte en numerisk metode. En metode, der er ret let at arbejde med, men kan være lidt langsom, kaldes bisektion. Man vælger to x-værdier, x0 og x1 således at x0 med sikkerhed er mindre end den mindste rod, og x1 med sikkerhed er større end den største rod. Et trediegradspolynomium vil så med sikkerhed give forskelligt fortegn for de to tilhørende fuktionsværdier. Beregn nu x2 =(x0+x1)/2 ogden tilhørende funktionsværdi. Hvis denne funktionsværdi er 0, har du fundet en rod. Hvis den har samme fortegn som x0 erstatter du x0 med x2 og gentager. Ellers erstatter du x1 med x2 og gentager. Det bliver du ved med indtil x1-x0 er tilstrækkeligt lille. Metoden er nem at programmere i f.eks. et regneark og den giver med sikkerhed en løsning.

En anden metode minder om bisektionen. Forskellen ligger i beregningen af x2. Man tænker sig, at man tegner en ret linie gennem (x1,P(x1)) og (x0,P(x0)) og finder x2 som skæringspuktet med x-aksen. Denne metode er normalt hurtigere end biseksionen, men er lidt mere kompliceret at programmere.


Skriv et svar til: En tredjegradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.