Matematik

Hjælp til lineær funktion

07. december 2016 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Tabellen på vedhæftede billede viser sammenhængen mellem højde og vægt for en bestemt pige. 

x er højden i cm og y er vægten i kg. 

a) Bestem tallene a og b 

Jeg får tallene til: a=0,25, b=-10, kan dette passe?

På forhånd tak.

Vedhæftet fil: FullSizeRender-2.jpg

Brugbart svar (3)

Svar #1
07. december 2016 af OliverHviid

Ja, det er korrekt.


Svar #2
07. december 2016 af annahansen2 (Slettet)

#1 Tak.

Jeg har et spørgsmål til nedenstående opgave.

Kommenter modellen, når det oplyses, at pigen vejede 12,6 kg, da hun var 90 cm høj og hun vejede 28,0 kg, da hun var 137 cm høj. 

Hvordan kan man kommentere modellen? 

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. december 2016 af Toonwire

#2

Du laver bare de samme udregninger, nu bare med flere datapunkter:

f(x)=0.30249 x - 13.801\left\{\begin{matrix} a = 0.30249\\ b = -13.801 \end{matrix}\right.

Kommentering af modellen (ud fra den første):

Den passer ikke så godt igen, nu hvor vi ved lidt mere om pigen.


Svar #4
07. december 2016 af annahansen2 (Slettet)

Så det ville være forkert, hvis man gjorde sådan, at man indsætter x værdien og beregner om y-værdien passer?

Pigen er 12,6 kg og 90 cm høj y=0,25*90-10=12,5

Pigen vejer 28 kg og er 137 høj y=0,25*137-10=24,25

Og kan man så fra ovenstående konkluderer, at modellen ikke passer så godt? eller er det en forkert metode?


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. december 2016 af Toonwire

#4

Du kan sagtens gøre sådan, det siger om den første model at den ikke passer for hele pigens vækst.

Omvendt kan du betragte talparrene hver for sig og konkludere, at pigens vægt tiltager mere da hun var mindre (hvilket er ret forventeligt, da mennesker vokser hurtigere som små, men mindre jo ældre de bliver) 


Svar #6
07. december 2016 af annahansen2 (Slettet)

#5 Tak forhjælpen. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juli 2017 af lottehvorerduhenne (Slettet)

Hvordan har du fundet frem til a og b? Jeg sidder med det samme problem lige nu! :-D


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. juli 2017 af Mathias7878

#7

Benyt at a i en lineær funktion kan findes som:

a = \frac{y2-y1}{x2-x1}

og at b kan findes som:

b = y1 - axeller b = y2 - ax2

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. juli 2017 af Mathias7878

Dvs:

a = \frac{9-5}{76-60} = \frac{4}{16} = 0.25

og

b = 5 - (0.25*60) = -10 

eller 

b = 9 - (0.25*76) = -10

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. juli 2017 af lottehvorerduhenne (Slettet)

Perfekt! Tusinde tak!
Jeg er ked af hvis det her kommer til at lyde som et utroligt dumt spørgsmål, men er vi ikke enige om, at jeg ikke skal til at lave en graf? Men at det derimod bare er en ligning? ??

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. juli 2017 af Mathias7878

Hvad mener du med, at du skal lave en ligning?

Altså nu hvor du har bestemt a og b, kan du opstille en forskrift for en lineær funktion: y = ax+b, dvs:

y = 0.25x-10

Dette kan du tegne i et koordinatsystem, og så får du en graf.

Konstanten a bestemmes ved at bruge formlen fra tidligere. Det samme med konstanten b.

- - -

 

 


Skriv et svar til: Hjælp til lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.