Matematik

Optimering

22. januar 2017 af amaliepet2Gefion (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg sidder lidt fast i denne opgave, håber i kan hjælpe mig. 

"En olieborplatform, der ligger 12 km fra kysten, skal med en rørledning forbindes med et raffinaderi 20 km nede ad kysten, se figuren, der er vedhæftet. 
Det koster 0,4 mill. kr. pr. km rør under vandet og 0,3 mill. kr. pr. km på land. 
Det skal beregnes, hvor undervandsledningen skal føres i land, så omkostningerne minimeres. 

Gør rede for, at med betegnelserne på figuren, er omkostningerne O bestemt ved: 
O = 6 + 0,4x - 0,3y 

Udtryk y ved x, og vis, at omkostningerne O som funktion af x er givet ved: 
O(x) = 6 + 0,4x - 0,3\sqrt{x^2-144} 

Bestem x, så omkostningerne O bliver så små som muligt. 
Beregn derefter den tilsvarende y-værdi. 
Hvor meget dyrere er det, hvis rørledningen føres i land, så y = 10 km? 


Det ville være skønt, hvis der var nogen, der kunne hjælpe med denne opgave. 
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2017 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. januar 2017 af peter lind

på land x km rør

i vand  20-y km rør

Gang det med priserne og du har den endelige pris

brug pytagoras til at finde en sammenhæng mellem x og y. Isoler y og indsæt resultatet i mkostningsfunktionen.

find O'(x) og løs ligningen O'(x) = 0


Skriv et svar til: Optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.