Biologi

Prokaryote og Eukaryote celler

08. juni 2017 af Mattheus2 - Niveau: C-niveau

Skal til biologi eksamen lige her rundt om hjørnet og er igang med at læse op, kan simpelthen ikke forstå hvad prokaryoter og eukaryoter er iforhold til dyreceller og planteceller, syntes godt nok det står en masse sløret om det men forstår bare ikke, altså er de, de samme celler bare andre navne? eller er det 4 forskellige celler? hjæælp ! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2017 af Studieportalen1234567891011 (Slettet)

prokaryoter

af græsk: (pro = før, karyon = kerne). Betegnelse for kerneløse organismer, dvs. bakterier.

Eukrayout

Livsformer som har arvemateriale liggende i en cellekerne 

 

Svar #2
08. juni 2017 af Mattheus2

sååååå er der prokaryoter i dyrecellen og eukrayouter i plantecellen ? hvordan er de relaterede?


Svar #3
08. juni 2017 af Mattheus2

skal ligesom prøve at relatere det i en tekst, skal forklare om prokaryoter og eukrayouter, og så som underopgave skal jeg skrive forskellen på dyrecellen og plantecellen, men fatter simpelthen ik hvordan de er relaterede, er det bare 4 helt forskellige celler????


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. juni 2017 af rasgd

Dyreceller og planteceller ER eukaryote celler - de adskiller sig fra hinanden ved at planteceller har grønkorn (kloroplaster) i cytoplasma og dermed er i stand til at udføre fotosyntese

Bakterier ER prokaryote celler


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2017 af AngelOneOne

Hej,

Her en sammenligning af prokaryote og eukaryote celler:

Prokaryote og eukaryote celler indeholder begge nukleotid syrer, proteiner, lipider og kulhydrater. De bruger de samme typer kemiske reaktioner til at omsætte føde, bygge proteiner og gemme energi. Det er primært opbygningen af cellevægge og membraner og fraværet af organeller (specialiserede cellulære strukturer der har bestemte funktioner), der adskiller prokaryote celler fra eukaryote celler.

De vigtigste kendetegn for prokaryote celler (fra det græske ord der betyder før kerne) er:

1.    Typisk er deres DNA ikke indesluttet i en membran og er normalt et enkelt, cirkulært kromosom. Bakterien Gemma obscuriglobus har en dobbelt membran omkring dens kerne (nogle bakterier som for eksempel Vibrio cholerae, har to kromosomer og andre har deres kromosom arrangeret lineært)

2.    Deres DNA er ikke associeret med histoner (specielle kromosomale proteiner der findes i eukaryote celler); andre proteiner er associeret med DNA.

3.    De mangler generelt tilstedeværelsen af organeller. Fremskridt i mikroskopien har dog afsløret enkelte membranomsluttede organeller (for eksempel nogle inklusioner). Prokaryote celler mangler dog andre membranomsluttede organeller som for eksempel cellekernen, mitokondrier og kloroplastre.

4.    Deres cellevægge indeholder næsten altid komplekset polysaccharid peptidoglycan.

5.    De deles normalt ved binær fission, hvor DNA kopieres og cellen deler sig til to celler. Dette involverer færre strukturer og processer, end i den eukaryote celle.

Eukaryote celler (fra det græske ord for sand kerne) har følgende vigtigste kendetegn:

1.    Deres DNA findes i cellens kerne, som er adskilt fra cytoplasmaet med en kernemembran og DNA’et findes i flere kromosomer.

2.    Deres DNA er konsistent associeret med kromosomale proteiner kaldet histoner og med nonhistoner.

3.    De har et antal membranomsluttede organeller, blandt andet mitokondrier, endoplasmatisk reticulum, Golgiapparater, lysosomer og sommetider kloropastre.

4.    Deres cellevægge, når de er til stede, er kemisk simple.

5.    Celledeling involverer sædvanligvis mitose, i hvilken kromosomerne kopieres og et identisk sæt kromosomer distribueres til hver af to cellekerner. Deling af cytoplasmaet og andre organeller følger efter, så de to celler er identiske til hinanden.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Prokaryote og Eukaryote celler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.