Matematik

Brøkens forkortelse

16. november 2017 af minfarlugter (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan forkorter man brøkker?

Har prøvet at forkorte men kunne ikke forstå det? 

Er der nogle der kan hjælpe mig på vej eller besvare den med mellem regninger så jeg forstår det? 

Tak for hjælpen på forhånd !


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2017 af Mathias7878

Har du været inde på webmatematik og læse om det? De forklarer det ret godt:

http://www.webmatematik.dk/lektioner/matematik-c/tal-og-regnearter/forlange-og-forkorte-broker

- - -

 

 


Svar #2
16. november 2017 af minfarlugter (Slettet)

Jeg forstår det virkeligt ikke? 

Kan du prøvet at lave en af dem med mellemregninger så kan jeg måske forstå det bedre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2017 af Mathias7878

Du har f.eks. en brøk

\small \frac{9}{3}

som du gerne vil reducere, så den bliver mindst mulig. Du skal her finde et tal både 3 og 9 går op i. Hvis du tænker dig om, finder du hurtigt ud af, at det tal er 3. Da siger brøkreglen, at hvis man ønsker at forkorte en brøk, skal man dividere med det samme i tælleren (den øverste) og nævneren (den nederste), dvs

\small \frac{9}{3} = \frac{\frac{9}{3}}{\frac{3}{3}} = \frac{3}{1}

Dvs. brøken

\small \frac{9}{3}

kan reduceres til

\small \frac{3}{1}

- - -

 

 


Skriv et svar til: Brøkens forkortelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.