Kemi

pH, pKa og ionisering

19. november 2017 af BummelummeABC (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogle der kan forklare sammenhængen mellem pH, pKa og ionisering. Altså hvis vi har et stof med pKa på 36, ved hvilken pH værdi vil stoffets så ioniseres? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2017 af mathon

pKa på 36???


Svar #2
19. november 2017 af BummelummeABC (Slettet)

Ja en amin 


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2017 af ChemistryIsKey

Du kan opstille et bjerrumdiagram ud fra pufferligningen for at se hvor meget af aminen der er på syreform og hvor meget der er på baseform. Brug;

     pH = pKa + log( (1 - ys) / ys)

Plot så pH mod syrebrøken, hvor du anvender syrebrøker på følgende måder:  0.999, 0.99, 0.9, 0.8, 0.7, ... , 0.1, 0.01, 0.001. Når pH = pKa, så vil stoffet være 50% på syreform og 50% på baseform. Når pH > pKa, så vil stoffet mest være på syreform og tilsvarende vil stoffet mest være på baseform, når pH < pKa.

I dit tilfælde vil syreformen (afhængigt af hvor mange substituenter du har på aminen) være RNH2 og baseformen vil være RNH- (= en amidion, hvilken er en ekstremt stærk base, hvorfor man ser den store pKa værdi for den korresponderende syre).

Og ja en pKa på 36 er helt normalt i organisk kemi :)


Skriv et svar til: pH, pKa og ionisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.