Matematik

Tangentligning

24. november 2017 af fks10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogle der kan hjælp med opg 78 -a,b,c??


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2017 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2017 af mathon

78.
        Tangentligningen i (xo,f(xo))
        er:
                       \small y=f{\,}'(x_o)x+\left ( f(x_o)-f{\,}'(x_o)\cdot x_o \right )
det vil aktuelt 
sige:
                       \small y=f{\,}'(-3)x+\left ( 1-f{\,}'(-3)\cdot (-3) \right )


Svar #3
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

Hvordan udregnes den så?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2017 af mathon

                   \small f(x)=\tfrac{1}{3}x^3-3x+1

                   \small \small f{\,}'(x)=\tfrac{1}{3}\cdot 3\cdot x^{3-1}-3\cdot 1\cdot x^{1-1}+0

                   \small \small \small f{\,}'(x)=\tfrac{1}{3}\cdot 3\cdot x^{2}-3\cdot 1\cdot x^{0}

                   \small f{\,}'(x)= x^{2}-3\cdot 1\cdot 1

                   \small f{\,}'(x)= x^{2}-3


Svar #5
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

Hvad gør man efter dette stykke, altså man har differentieret? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2017 af mathon

                   \small \small \small f{\,}'(-3)= (-3)^{2}-3


Svar #7
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

er dette så det færdige stykke, altså ligningen?


Brugbart svar (0)

Svar #8
24. november 2017 af mathon

nej -

         \small \small \small \small f{\,}'(-3)= (-3)^{2}-3=9-3=6        
        Tangentligningen i (3,1)
        er:
                       \small y=6x+\left ( 1-6\cdot (-3) \right )

                       \small y=6x+19


Svar #9
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

Tak hjælpen med A, har du mulighed for at hjælpe med b og c? Tak på forhånd. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. november 2017 af mathon

b)
       Tangentskæring med x-aksen
        kræver:
                                                           \small 0=6x+19  


Svar #11
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

.


Svar #12
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

Hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. november 2017 af mathon

                                                           \small 0=6x+19

                                                           \small x=\tfrac{-19}{6}=-3\tfrac{1}{6}
skæringspunkt med x-aksen:
                                                           \small \left (-3\tfrac{1}{6};0 \right )


Svar #14
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

Tak for det, hvad med opg c? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. november 2017 af mathon

c)

En anden tangent parallel med \small y=6x+19
betyder med hældningstal \small 6 og \small x\neq-3.

Heraf
                \small f{\,}'(x)=x^2-3=6\; \; \; \; \; x\neq-3

                            \small f{\,}'(x)=x^2-9=0

Du har nu:
En anden tangent parallel med \small y=6x+19
betyder med hældningstal \small 6  i \small \small \left ( 3,f(3) \right )

Du skal betemme denne tangents ligning:

                      \small \small \small y=6x+\left ( f(x_o)-6\cdot x_o \right )


Svar #16
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

og hvad gør man så?


Brugbart svar (0)

Svar #17
24. november 2017 af mathon

\small x_o=3


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. november 2017 af Mathias7878

Tangentens ligning er givet ved

\small y = f'(x_0)\cdot (x-x_0)+f(x_0)

hvor

\small x_0 = 3

samt

\small f(x) = \frac{1}{3}x^3-3x+1

og

\small f'(x) = x^2-3

Udregn derfor

\small f(x_0) = f(3) = \frac{1}{3}\cdot 3^3-3\cdot 3 +1

og

\small f'(x_0) = f'(3) = 3^2-3

og indsæt det ind i tangentens ligning. Forstår du?

- - -

 

 


Svar #19
24. november 2017 af fks10 (Slettet)

Ikke helt, forstår bare ikke hvordan ligningen findes i c. Kan bedre forstå opg 78 a, ikke så godt c


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. november 2017 af mathon

                      \small \small f(3)=3^{-1}\cdot 3^3-3^2+1=3^{-1+3}-3^2+1=3^2-3^2+1=1

tangentligning i (3,1):

                      \small y=6x+\left (1-6\cdot 3 \right )

                      \small y=6x-17


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.