Matematik

Vækstraten

26. november 2017 af Stjerneskud2016 - Niveau: C-niveau

Hej!

Jeg ved ikke hvad jeg skal svare i opgave b)

Jeg har fundet vækstraten, ved at sige fremskrivningsfaktoren a - 1

Men jeg ved ikke hvad denne viser om udviklingen i befolkningstallet

Mange tak på forhånd!

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2017 af Mathias7878

Jeg formoder, at du i a) har lavet eksponentiel regression. Hvad er din forskrift?

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2017 af Mathias7878

Vækstraten i procent

\small r = (a-1)\cdot 100 = (1.0383-1)\cdot 100 = 0.383\cdot 100 = 3.83\%

hvilket vil sige, at indbyggertallet i storbyen er steget med 3.83 % i perioden 1950-1990.

- - -

 

 


Svar #4
26. november 2017 af Stjerneskud2016

I opgave c) skal jeg bestemme fordoblingskonstanten og forklare hvad denne viser om udviklingen af befolkningstaller. Jeg fik det til 5,67 men jeg ved ikke hvad det betyder for udviklingen

Jeg kan heller ikke fortolke konstanterne i forskriften. b er vel 526040, som er begyndelsesværdi, og a er 1,0383 som jeg ikke ved hvad betyder

Mathias7878

 

Svar #5
26. november 2017 af Stjerneskud2016

c) var forkert lavet

Mathias7878

 

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2017 af Mathias7878

c)

Fordoblingskonstanten er givet ved formlen

\small T_2 = \frac{log(2)}{log(a)} = \frac{log(2)}{log(1.0383)} \approx 18.44

hvilket vil sige, at indbyggertallet i storbyen fordobles hvert 18.5 år. 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2017 af Mathias7878

\small b = 5.24604\cdot 10^5 = 524604

hvilket betyder, at der var ca. 524604 mennesker i storbyen i 1950 (startåret)

\small a = 1.0383

hvor vækstraten i procent gav

\small r = (1.0383-1)\cdot 100 = 3.83 \%

hvilket vil sige, at befolkningsantallet er steget med 3.83 % om året i perioden 1950-1990.

- - -

 

 


Svar #8
26. november 2017 af Stjerneskud2016

I opgave d) "Hvad forudsiger modellen om befolkningstallet i 2000"

Er det så den model som er angivet jeg skal fortolke. For jeg synes at den angivne model ikke kan forudse noget, fordi der nogen gange går 5 år og andre gange 10 år imellem årstallerne.

Mathias7878

 

Brugbart svar (0)

Svar #9
26. november 2017 af Mathias7878

Du har fundet frem til en eksponentiel funktion på formen

\small y = f(x) = 5.24604\cdot 10^5\cdot 1.0383^x

hvor x betegner antal år efter 1950. For at bestemme, hvad modellen forudsiger om befolkningstallet i 2000, skal du blot indsætte x = 50 ind i modellen.

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. november 2017 af ringstedLC

#8

I opgave d) "Hvad forudsiger modellen om befolkningstallet i 2000"

Er det så den model som er angivet jeg skal fortolke. For jeg synes at den angivne model ikke kan forudse noget, fordi der nogen gange går 5 år og andre gange 10 år imellem årstallerne.

Mathias7878

 

Godt set, men det giver jo stadig en nydelig exponentiel vækst (R2=0,99884). Så der skal ske noget helt ekstraordinært, hvis ikke modellen holder i de følgende ti år som den har gjort i de forgangne 40 år.

e) Her sætter du befolkningen til 5 mill.:

f(x)=5*10^{6}=5,24604*10^{5}*1,0383^{x} \\ x= \;?


Skriv et svar til: Vækstraten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.