Matematik

Harmonisk svingning

02. december 2017 af Egofaciens (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en, der kan hjælpe med denne opgave også? Hvis I kan forklare, hvordan jeg løser opgaven, er jeg meget taknemmelig!


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

f(t) = Asin(ωt + φ) + k

Amplituden A har du fundet.

Vinkelfrekvensen ω kan du finde som 2π/T hvor T er svingningstiden, dvs. afstanden fra fx toppunkt til toppunkt. Jeg får ω = 2π/63.

Fasen φ tager højde for at sinuskurven er blevet forskudt i forhold til hvor den normalt starter:

sin(t) starter normalt midt mellem top- og lavpunkt og starter med at bevæge sig op mod toppunktet. På din graf ligger dette sted i midlertid i ca. t=20. Så vi skal have bestemt φ således at ω*20 + φ = 0

 2π/63 * 20 + φ = 0  <=>

φ = -40π/63

k udtrykker at kurven er blevet forskudt opad så den ikke længere svinger omkring y=0. Jeg får k til 175.


Svar #2
02. december 2017 af Egofaciens (Slettet)

Kan jeg også bruge f(x)=A*sinn(b*x+c)+d

Det betyder vel det samme, ikke?

Tusind tak for svaret og den rigtig gode forklaring på de forskellige ting.


Svar #3
02. december 2017 af Egofaciens (Slettet)

Hvordan får du ω = 2π/63?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Ja, det kan du godt. Det er den samme formel bare med nogle andre betegnelser.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Der er ca. 63 enheder mellem to toppunkter på grafen. Ved at sætte b=2π/63, så passer det med at når x har gennemløbet 63 enheder, så har indmaden i sinusfunktionen gennemløbet 2π radianer og dermed gennemløbet en periode.


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg fik vist svaret i den forkerte tråd.


Svar #7
02. december 2017 af Egofaciens (Slettet)

Det er helt i orden. Var det ment til en anden person eller til min anden tråd omhandlende samme emne?


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Jeg skulle bare have svaret i din anden tråd.


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Svaret til denne opgave:

f(t) = 310*sin(2π*50 * t)


Svar #10
02. december 2017 af Egofaciens (Slettet)

Tusind tak for svar #9.

Jeg kan dog ikke helt gennemskue hvordan er kommet frem til dette.


Svar #11
02. december 2017 af Egofaciens (Slettet)

Og skal man ikke udregne t? :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
02. december 2017 af Sveppalyf (Slettet)

Det skal jo være et funktionsudtryk som angiver spændingen på et givent tidspunkt. Altså en funktion af tiden t.

Så er det bare samme formel som i den anden opgave. c og d er der ikke oplyst noget om. a er amplituden 310.

At frekvensen er 50 Hz betyder at svingningen gennemløber 50 perioder pr. sekund. Dvs. at sinusfunktionen skal gennemløbe en cyklus pr. 1/50 sekund. Så ved at sætte b = 2π*50, så passer det med at indmaden i sinusfunktionen vokser med 2π hver gang t er vokset med 1/50 sekund.


Svar #13
02. december 2017 af Egofaciens (Slettet)

Ja, okay! Det giver mening. 


Skriv et svar til: Harmonisk svingning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.