Studieretningsprojekt/-opgave (SRP/SRO)

Einsteins specielle relativitetsteori

13. december 2017 af math862a (Slettet)

Jeg skal anvende Lorentz-transformationen pa matrix-form til at forklare tankeeksperiment med tog og lynnedslag. nogle der kan hjælpe mig, da jeg ikke rigtigt forstår sammenhængen mellem de to.. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2017 af peter lind

Det er en lineær transformation og kan derfor skrives på matrixform. Den blive

γ    -v*t*γ

γ    -v*x*γ/c2


Svar #2
13. december 2017 af math862a (Slettet)

men hvad er sammenhængen til samtidighed?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2017 af peter lind

Der må du jo se på Loretz transformationerne. To begivenheder til samme tid men forskellige steder i  det ene koordinatsystem vil ikke give ens tider i det andet system


Svar #4
14. december 2017 af math862a (Slettet)

hvor ser jeg det henne i matrix'en? har aldrig haft om matrix, så er temmelig usikker på hvad det indebærer


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2017 af peter lind

Du skal se på transformationen ikke matricen. For nemheds skyld lader jeg den ene begivenhed være i x=0, t= 0. Den anden begivnehed er i x = x1, t=0 altså samtidig med den første. I det bevægede system vil man få at den første begivenhed sker i x=0 , t'=0; men den anden begivenhed vil ske til tiden  t' = -v*x1*γ/c2 Altså vil de to begivenheder ikke være samtidige i det bevægede system


Svar #6
14. december 2017 af math862a (Slettet)

ja det forstår jeg, men kan ikke helt se hvor matrixen så kommer ind i billedet henne - og tak for svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2017 af peter lind

Matricen er jo bare en måde at fremstille Lorentz transformationerne på


Svar #8
14. december 2017 af math862a (Slettet)

ja men tænkte om der var en helt speciel grund til at man bruger matrix formen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. december 2017 af peter lind

det er der ikke


Skriv et svar til: Einsteins specielle relativitetsteori

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.