Matematik

Vektorregning - Mars Attack ll

07. januar 2018 af mw1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Jeg sidder med en opgave, jeg er meget i tvivl om. Jeg har vedhæftet filen. 

Jeg har skrevet et par stikkord ned til nogle af opgaverne, og hvordan jeg tror de skal løses. Opgave a tænker jeg at man skal beregne afstanden mellem punkt og linje. b skal man bruge afstandsformlen mellem to punkter og i d skal jeg beregne vinklem mellem linje og plan. Hvordan og hvilke koordinator jeg skal bruge gør mig dog meget forvirret, så håber på vejledende hjælp, der ville være meget værdsat :)

God dag!


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2018 af StoreNord

Hirtshals, Odense og Svendborg danner en trekant på kortet.
Over Odense er er en halvkugle med ukendt radius.
Det er nok nødvendigt med en 3D model, fordi Svendborg ikke behøver at være inden i halvkuglen, men bare i læ af den. For rumskibene kan vel ikke skyde om hjørner?

Men først skal du udmåle afstandene mellem de tre byer.

I øvrigt kan jeg anbefale Geogebra.


Svar #2
07. januar 2018 af mw1 (Slettet)

Der står hvertfald ikke i opgaven at den kan skyde om hjørner, nej :) 


Svar #3
07. januar 2018 af mw1 (Slettet)

Hvorfor skal jeg tage udgangspunkt i Hirtshals? Mener du ikke Frederikshavn, Odense og Svendborg?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. januar 2018 af StoreNord

Jo.


Svar #5
07. januar 2018 af mw1 (Slettet)

Benytter mig så af afstandsformlen: |AB|=√((x2 − x1)^(2) + (y2 − y1)^(2))

Tager vi lige udgangspunkt mellem afstanden fra Odense til Svendborg er koordinaterne: 

Odense: (587416, 6138523)
Svendborg: (602755, 6102737)

√((602755-587416)^(2)+(6102737-6138523)^(2)) = 38934.9 km

Tror måske ikke jeg skal bruge alle tallene, men er ret sikker på mit resultat ikke er rigtigt? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. januar 2018 af StoreNord

Måske skal du hellere bruge målestokken på kortet?


Svar #7
07. januar 2018 af mw1 (Slettet)

Kunne jeg sagtens, men opgaven går ud på at regne det ud fra koordinaterne? Så skal beregne det matematisk, ellers har jeg misforstået 


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. januar 2018 af StoreNord

Okay, drop målestokken. Jeg tror din beregning er rigtig. Det er bare meter.
En køretur fra Odense til Sendborg er 41,4 km.

Men faktisk er det vel mest relevant at bruge koordinaterne, ikke afstandene.


Svar #9
07. januar 2018 af mw1 (Slettet)

Men jeg skal vel finde to vilkårlige punkter på den ene side af Odense og en på den anden side hvis vi skal beregne radius? Fordi afstanden mellem Svendborg og Odense er sådanset lodret, så strålevåbnet ville ramme Svendborg? 

Altså er afstanden mellem de to byer ligegyldig, eller?


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. januar 2018 af StoreNord

Ja. Afstanden kommer af sig selv. Jeg ville putte det hele ind i et 3D koordinatsystem. Byerne, rumskibene og (halv)kuglen.

vilkårlige punkter          ???


Svar #11
07. januar 2018 af mw1 (Slettet)

Så høj IQ har jeg slet ikke :D, men tak for hjælpen. Tror jeg tager det selv herfra. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. januar 2018 af StoreNord

-


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. januar 2018 af ringstedLC

Gør som det foreslås nederst i opgaven, så Svendborg ligger i (0,0) og målene er i km.

Jeg laver en 3D i GeoGebra, så du kan få tjekket dine resultater.


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. januar 2018 af StoreNord

a)    Halvkuglens radius skal være  23982 m for at beskytte Svendborg.
       Så rammer skuddet nemlig halvkuglen i punkterne A og B.
       Hvis radius kun er 23981 blir Svendborg udslettet.


Brugbart svar (1)

Svar #15
07. januar 2018 af StoreNord

Mars attack ll.png

Vedhæftet fil:Mars attack ll.png

Brugbart svar (1)

Svar #16
07. januar 2018 af ringstedLC

Jeg tager et spørgsmål ad gangen.

a) RadiusOdense = 24746 m. (forskellen fra #14 skyldes aflæsningerne på krak.dk)

Se vedhæftede!


Brugbart svar (1)

Svar #17
07. januar 2018 af ringstedLC

b) AfstandU2 - StrM17 = 86380 m


Brugbart svar (1)

Svar #18
07. januar 2018 af ringstedLC

c) AfstandStrM17 - StrU2 = 13584 m


Brugbart svar (1)

Svar #19
07. januar 2018 af ringstedLC

d) VinkelPlanKø, StrU2 = 57,25º


Brugbart svar (1)

Svar #20
07. januar 2018 af ringstedLC

e) HøjdeStrU2 o. j. = 15299 m. På lokationen (691683,6185716).

   Bemærk: Du kan direkte taste >691683,6185716< i søgefeltet på https://map.krak.dk/ 


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.