Matematik

Hjælp til vektoropgave

07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Er der nogle, der kan hjælp med opgave b og c på vedhæftet billede?

Jeg har løst opgave a, men jeg vil spørge om der er en formel jeg kan bruge til b og c. 

Facit siger: b=98.            s=-5           t=2

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2018 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2018 af peter lind

b) Lad  d være c's tværvektor så er  A = |(a+b)·d|

c) skriv det ud i koordinater. Du får to ligninger med 2 ubekendte


Svar #3
07. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#2. Kan du uddybe det du har skrevet. Jeg har virkelig svært ved at forstå det, som du har skrevet. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. januar 2018 af peter lind

b) Find tværvektoren til c. Prik den med a+b

c) Den første ligning bliver s*1+4*t = 3

Find den anden ligning på tilsvarende måde


Svar #5
08. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#4. Jeg har prøvet at løse opgaven, men jeg får ikke det samme som facit: 

b) Facit: 98

A=\left ( \frac{1}{3} \right )+\left ( \frac{4}{-2} \right )*\left ( \frac{-19}{3} \right )

c) Facit: s = -5 og t = 2

Mit spørgsmål er, hvordan kan jeg komme fre til 98 i b? og kan du uddybe lidt hvordan du kommer frem til ligningen i c. 

På forhånd tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. januar 2018 af peter lind

b) Det er forkert. Du har at (a+b)·c = ( (1, 3) + (4, -2) )· (3, -19) = (5, 1)·(3, -19) = fortsæt selv

c)ligningerne blive 

s gange x koordinaten af a +t gange x kooordinaten af b = x koordinaten af c

s gange y koordinaten af a +  t gange y kooordinaten af b =    y koordinaten af c


Svar #7
08. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#6

 b) Når jeg regner videre på det du har skrevet, så får jeg \frac{15}{-19}

Det passer jo ikke rigtigt med facit som skal give 98. 

Gør jeg det stadig forkert, eller er der noget jeg mangler?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2018 af peter lind

Jeg glemte at det ikke var c men tværvektoren til c så det bliver (5, 1)·(-19, -3) Hvordan får du dog -15/19 ?. Se evt. din formelsamlig hvordan man regner prik produktet ud


Svar #9
08. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#8. Tak for hjælpen. Jeg tror jeg næsten er der nu. Men jeg får et negativt facit. Facit skulle gerne give 98. 

´\binom{1}{3}+\binom{4}{-2}=\binom{5}{1}*\binom{-19}{-3}=(-95)+(-3)=-98

Kan du se, hvad jeg gør forkert siden jeg får et negativt facit?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2018 af peter lind

Se #2. Du skulle bruge den numeriske værdi


Svar #11
08. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#10 Okay.  Er det så rigtigt, hvis jeg skriver det sådan:? \left ( \frac{1}{3} \right )+\left ( \frac{4}{-2} \right )=\left ( \frac{5}{1} \right )*\left ( \frac{-19}{-3} \right )=95+3=98

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. januar 2018 af ringstedLC

Se lige hvad du skriver:

\begin{align*} \binom{5}{1}\cdot\binom{-19}{-3}&=(-95)+(-3) \\ \binom{5}{1}\cdot\binom{-19}{-3}&=95+3 \end{align}

Begge dele kan jo ikke være rigtige. MEN:

\begin{align*} \left | \binom{5}{1}\cdot\binom{-19}{-3} \right | &=\left | -95 \right |+\left | -3 \right | \\ &=95+3=98 \end{align}


Svar #13
09. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#12 Okay Tak. 


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. januar 2018 af peter lind

#12 Det rigtige er at |-95-3| = |-98| = 98. Du kan ikke adskille tallene på den måde for eks, |-95+3| = |-92| =92 og altså ikke |-95|+|3|


Brugbart svar (1)

Svar #15
09. januar 2018 af ringstedLC

#14 Nej for pokker, det virkede bare som den hurtigste måde at udrede miseren i #11, godt set.

Til annahansen2: Er du med på at

\left | \binom{5}{1}\cdot\binom{-19}{-3} \right |=\left | -95 \right |+\left | -3 \right |

IKKE er den rigtige udregning? Det SKAL gøres sådan:

\begin{align*} \left | \binom{5}{1}\cdot\binom{-19}{-3} \right |&=\left | -95+(-3) \right | \\ &=\left | -98 \right | \\ &=98 \end{align}


Svar #16
09. januar 2018 af annahansen2 (Slettet)

#15 Ja, det er jeg med på tak for at gøre mig opmærksom på det.


Skriv et svar til: Hjælp til vektoropgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.