Kemi

NaOH

27. marts 2018 af MissGeek87 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har en 30% NaOH tilrådighed, men jeg skal  en 10% NaOH. Hvor meget NaOH og vand skal jeg tilsætte for at få en 10%. Er det 3 gange så meget vand som NaOH?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2018 af mathon

...afhængigt af om du mener masseprocent eller volumenprocent.


Svar #2
27. marts 2018 af MissGeek87 (Slettet)

Mener det er volumenprocent.

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. marts 2018 af mathon

\small \textup{Densiteten af 30}\%\textup{ NaOH er 1.332 g/mL.}

\small \textup{Densiteten af 10}\%\textup{ NaOH er 1.123 g/mL.}


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. marts 2018 af mathon

\small \textup{Hvis det ikke er oplyst, tror jeg mere p\aa \ masseprocent.}


Svar #5
27. marts 2018 af MissGeek87 (Slettet)

Det er til et forsøg. Jeg har en 30% NaOH men jeg skal brug en 10%, så derfor skal den fortyndes om til en 10%


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. marts 2018 af mathon

\small \textup{med udgangspunkt i masseprocent}
\small \textup{og brug af molaritetsformlen:}

                                                        \small c=p\cdot 10^{-2}\cdot \tfrac{\varrho }{M}
                                                        \small c_{30}=0.30\cdot \tfrac{1332\; \tfrac{g}{L}}{39.997\; \tfrac{g}{mol}}=9.991\; M

                                                        \small c_{10}=0.10\cdot \tfrac{1123\; \tfrac{g}{L}}{39.997\; \tfrac{g}{mol}}=2.8077\; M

\small \textup{Fortyndingsfaktor:}
                                                        \small \frac{9.991}{2.8077}=3.558
                                  


Svar #7
27. marts 2018 af MissGeek87 (Slettet)

Hvor meget vand skal der så tilsættes? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Hvis det er masseprocent (og det vil det normalt være for opløsning af et fast stof), vil 100g af en 30% opløsning af et stof indeholde 30g af stoffet. Skal det fortyndes til 10%, skal der samlet være en opløsning på 300g, fordi 30g er 10% af 300g. Derfor skal der tilsættes 200g vand for hver 100g 30% opløsning.

Da opløsninger normalt måles i rumfang, skal tallene omregnes til mL. Det gøres ved at dividere med massefylderne. I #3 er massefylden for 30%NaOH opgivet til 1,332g/mL. Det vil sige, at

\frac{100g}{1,332\frac{g}{mL}} = 75mL

NaOH fortyndes med

\frac{200g}{1,00\frac{g}{mL}} = 200mL

vand.

Da du hverken opgiver, hvor meget opløsning, du skal fortynde, eller, hvor meget, du skal bruge, kan jeg ikke komme det nærmere.


Svar #9
27. marts 2018 af MissGeek87 (Slettet)

Jeg skal 10 ml 10% NaOH.

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. marts 2018 af mathon

\small \small \textup{I et 10 mL m\aa leglas afpipetteres 2.81 mL 30}\%\textup{ NaOH. Der fortyndes med demi-vand op til 10 mL-m\ae rket.}


Brugbart svar (0)

Svar #11
27. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Den opløsning, jeg har omtalt i #8 er på ialt 75mL + 200mL = 275mL. Du skal bruge 10mL. Du skal så gange mine tal med 10 og dividere med 275.


Svar #12
27. marts 2018 af MissGeek87 (Slettet)

Tusind tak for hjælper. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
27. marts 2018 af Eksperimentalfysikeren

Jeg kan se, at jeg har en fejl. 300g 10% NaOH har rumfanget 267mL og ikke 275mL, som jeg ellers skrev i #11. Man finder rumfanget ud fra massen og massefylden, ligesom jeg i #8 fandt rumfanget af 100g 30%NaOH.


Skriv et svar til: NaOH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.