Matematik

Skæring mellem ligninger

27. marts 2018 af dreng10 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder med en matematikopgave, jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal gribe den. Den lyder som følgende: 

Ved to andre veje er Vejmyndighederne nysgerrige om de egentlig står vinkelret på hinanden: 

m: 25x - 100y + 300 = 0 

l: 38x +/- 10y - 700 = 0 

Står de vinkelret på hinanden? 

Jeg har fundet ud af, at 38x + 10y - 700 = 0 står vinkelret på m, men jeg ved ikke, hvordan jeg skal forklare, hvorfor den gør det. Er der en, der kan hjælpe mig med dette? :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. marts 2018 af mathon

\small \textup{Hvis produktet af linjernes normalvektorer er lig med nul, er linjerne ortogonale.}


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. marts 2018 af AMelev

Alternativ, hvis du kender sætningen "To linjer står vinkelret på hinanden, hvis og kun hvis produktet af deres hældningskoefficienter er -1".
Du kan omskrive m til y = 1/4x +3, l1: 38x + 10y -700 til y = -3.8x + 70 og l2: 38x - 10y -700 til y = 3.8x - 70
a_l1 = -3.8 og a_m = 1/4. a_l1·a_m = -3.8·0.25 = -0.95 ≠ -1, så m og l1 står ikke vinkelret på hinanden.

Du kan også benytte geometriværktøjet til at tegne linjerne og så bestemme vinklen mellem dem, men husk, at du så skal dokumentere i detaljer, hvad du gør og hvordan.

Vedhæftet fil:Vinkel.JPG

Skriv et svar til: Skæring mellem ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.