Matematik

trigonometrisk funktion

12. april 2018 af 2gange (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har en opgave hvor jeg slet ikke ved hvordan jeg skal gribe den ad. opgaven lydder sådan :Løs følgende ligning for x ∈[-π,π]
a) sin(x-π/5)= 1/2

hvis nogle kunne forklare /evt. hjælpe mig med at regne det ud vil det være rart.

på forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. april 2018 af AMelev

Generelt sin(u) = y ⇔ u = sin-1(y) + 2pπ eller u = π - sin-1(y) + 2pπ 

En mulig vej:
Sæt t = x - π/5
-π ≤ x ≤  π ⇔ -π - π/5 ≤ x - π/5 ≤ π - π/5 ⇔  -6π/5 ≤ x - π/5 ≤ 4π/5 ⇔  -6π/5 ≤ t ≤ 4π/5 
Løs ligningen sin(t) =1/2 (det er en af de pæne) og bestem alle de løsninger, der tilfredsstiller ovenstående betingelse.
Når du har bestemt t-løsningerne indsætter du x - π/5 i stedet for t og løser mht. x.

Tjek med løsning af den oprindelige ligning med betingelse i dit CAS-vørktøj.


Svar #2
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

Jeg ved ikke helt om jeg forstår rigtigt

jeg har fået følgende resultat intid videre 

x=11π/30+p2π , og x=31π/30+p2π 


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. april 2018 af AMelev

Det er rigtigt. Så skal du bare inskrænke til at x ∈[-π,π].


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. april 2018 af mathon

Hvordan passer din løsning med 

           \small x\in\left [ -3.14159\,\, ;\, 3.14159 \right ]\textup{?}


Svar #5
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

hejsa tak for bekraftelse;).  kan du forklare mig hvordan man finder ud af det ? altså x ∈[-π,π].


Svar #6
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

#4

Hvordan passer din løsning med 

           \small x\in\left [ -3.14159\,\, ;\, 3.14159 \right ]\textup{?}

er ikke helt sikker på hvad du mener? jeg har -3,0368 og 1.15192


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. april 2018 af mathon

                     \small \small \frac{11\pi }{30}=1.1592

                    \small \frac{31\pi }{30}=3.24631

Du skal præcisere dine p-værdier.


Svar #8
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

jeg ved ikke helt hvad jeg har gjordet forkert så :P


Svar #9
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

en anden løsning  jeg kommet frem med var -29pi/30 og 11pi/30 og det er ved at solve(sin(x-π/5)= 1/2),x)-pi<x<pi i Nspire


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. april 2018 af AMelev

#6 Sprøgsmålet er, hvordan dine løsninger passer med x ∈ [-π,π] = [ -3.14...,3.14...]

#5 x1=11π/30+p2π , og x2=31π/30+p2π 
p = 0: x1 = 
11π/30 = 0.37π OK og  x2=31π/30 = 1.03π NIX!
p= -1: 
x1=11π/30 - 2π = -1.6π NIX! og  x2=31π/30 - 2π = −0.97π OK 

Alle andre p-værdier giver løsninger uden for intervallet [-π,π] .


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. april 2018 af mathon

                     \small x=\frac{11\pi }{30}=1.1592+0\cdot 2\pi \; \; \; \; \; \; \textup{dvs sige for p=0}      

                     \small x=\frac{31\pi }{30}+(-1)\cdot 2\pi=-3.03687 \; \; \; \; \; \; \textup{dvs sige for p=-1}


Svar #12
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

jeg er i tvilv om hvordan du kommer frem til resultatet 0.37pi. når jeg laver den første udregning med 11pi/30 og hvor p=0 så får jeg 1.1519. formlen jeg bruger er 11pi/30+0*2pi. har jeg forstået det rigtig eller gør jeg noget forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. april 2018 af AMelev

Ja, men det er vel også 11/30·π eller 0.37π. Jeg beregnede bare 11/30 som decimaltal, fordi det eneste, der interesserede mig, var, om x lå inden for det angivne interval  [-π,π] .


Svar #14
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

ah super jeg forstår det nu. det eneste jeg får er decimaltal... hvordan kan man få det til at vise i pi som det gører over ved dig ? :D


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. april 2018 af guuoo2 (Slettet)

ændre indstilling fra "approx(imate)" til "exact"


Svar #16
12. april 2018 af 2gange (Slettet)

tusind tusind tak for hjælpen har virkelig bare siddet fast med den i lang tid, men nu er koden knæket ;) jeg går ud fra jeg kan tage den viden videre til andre ligninger også selvom de indeholder +p4pi?


Skriv et svar til: trigonometrisk funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.