Fysik

Varmekapacitet (1.g)

25. april 2018 af DanielBali - Niveau: A-niveau

Hejsa.. jeg er lidt i tvivel her? 
 

Du skal opvarme 0,75 L vand i en aluminiumskedel. Kedlen vejer 0,45 kg. Begyndelsestemperaturen af vand og kedel er 12 grader. Kedlen tilføres en elektrisk effekt på 1,8 kW.

a. Beregn den tilførte varmemængde i 1 min.

b. Beregn temperaturstigningen af kedel med vand på 1 min.

c. Hvor lang tid går der før vandet koger?

Hvor jeg har beregnet:

a) 1,8 kW \cdot 1000 \cdot 60 sek = 108.000J


b) 108000J=(0,75*4182*\Delta t)+(0,45*896*\Delta t) = \Delta t=30,51C

c) what to do? 

Er det rigtigt - ellers håber jeg, I kan hjælpe? 

God aften! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. april 2018 af swpply (Slettet)

Vand koger ved 100°C. Hvorfor du skal løse ligningen

                                     P\cdot\Delta t = (c_\text{vand}m_\text{vand} + c_\text{Al}m_\text{kedel})\Delta T

Hvor P er effekten, Δt er tiden det tager at opvarme kedel og vand, og ΔT er teperaturforskellen på 100°C - 12°C = 88°C.

Husk at du skal omrenge tempeaturen forskellen til Kelvin.

NB. dine udregninger i a) og b) er halvejs noget volapük.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. april 2018 af peter lind

c) næsten de samme som b) du skal bare finde t. Altså P*t=C*ΔT


Svar #3
25. april 2018 af DanielBali

Ja okay - sidder med det nu - er der mulighed for, at i kan indsætte tal? Jeg er pænt lost?.. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. april 2018 af peter lind

P = 1,8kW, C har du regnet ud i b) og ΔT=100º-88º


Svar #5
25. april 2018 af DanielBali

hvad er det korekte svar i a? 

1) 1800 j/s \cdot 60 sek = 108.000

2) (4182\cdot 0,75kg. + 896\cdot 0,45kg. \cdot 88C) = 38618,1J


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. april 2018 af mathon

              \small 1) \; \; \; \left (1800\; \tfrac{J}{s} \right ) \cdot \left (60\; sek \right ) = 108000\; J=108\; kJ


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. april 2018 af mathon

...det bemærkes, at talmæssigt er temperaturforskellen i Kelvin det samme som temperaturforskellen i Celsius.


Skriv et svar til: Varmekapacitet (1.g)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.