Matematik

Toppunktet for parablen

03. maj 2018 af Markus12312 (Slettet) - Niveau: C-niveau

En parabel er graf for funktionen:    f(x)=-2x^(2)+x+1
Bestem koordinatsættet til parablens toppunkt

hvordan gør jeg det


Svar #1
03. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

jeg har fundet diskraminationen til 9 er det ritigt.

Men når jeg regner toppunktet ud får jeg 1/4 som er 0,25 og det kan jeg jo ikke bruge til noget


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. maj 2018 af ringstedLC

\begin{align*} d&=1^2-4\cdot (-2)\cdot 1=9\\ T_x&=\frac{-b}{2a}\;,\;T_y=\frac{-d}{4a} \end{align}

Hvordan beregner du toppunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2018 af Mathias7878

benyt, at

  \small \small (x_T,y_T) = (\frac{-b}{2a}, \frac{-d}{4a})

- - -

 

 


Svar #4
06. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

Jeg bruger den samme formel til at begregne toppunktet, men jeg får bare at tx er 1/4


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

Tegn grafen for at kontrollere toppunktets koordinater.


Svar #6
06. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

jeg må ikke bruge hjælpemidler 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

I besvarelsen nej, men det er tilladt at kontrollere besvarelsen med hjælpemidler. Du er forhåbentlig ikke til eksamen når du spørger herinde.


Svar #8
06. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

Nej man plejer ikke at være til eksamen i en weekend?


Svar #9
06. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

når men jeg har lige set at min b værdi er -6

så den hedder  f(x)=-2x^2+6x+1

Men når jeg sætter den herind giver det:

Tx=(−b/2a)  = (-6/2*(-2) = 3/2 

og det kan det jo ikke give 


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. maj 2018 af ringstedLC

#4: Tx er OK! Men du skal også beregne Ty.

#6: "Uden hjælpemidler", - du må gerne lave en skitse på papir for at danne dig et overblik.


Svar #11
06. maj 2018 af Markus12312 (Slettet)

Se #9

Jeg kan ikke få min tx værdi til at give 3/2, det skal jo give et helt tal når det er mes i et kordinatsæt 


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. maj 2018 af ringstedLC

b er ikke -6. Hvordan "...har du lige set det"...?

3/2 = 1.5 Hvorfra har du, at et koordinatsæt ikke må indeholde brøker eller decimaltal?

\begin{align*} f(x)&=-2x^2+x+1\Downarrow\\ a&=-2\;,\;b=1\;,\;c=1\\ T_x&=\frac{-b}{2a}=\frac{-(1)}{2\cdot (-2)}=\frac{-1}{-4}=0.25\\ T_y&=\frac{-d}{4a}=\frac{-9}{4\cdot (-2)}=\frac{-9}{-8}=1.125\Downarrow\\ T_{(x,y)}&=(0.25,\;1.125) \end{align}


Skriv et svar til: Toppunktet for parablen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.