Matematik

Procent

11. maj 2018 af rebs95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

Et beløb vokser med 2% pr. år. Hvorr mange procent vvokser det med på 5 år.

Jeg vil skrive f(x)=1-1,02^5 men er ikke sikker. 

Nogen der kan hjælpe.

Mvh.


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. maj 2018 af mathon

                  \small K_5=K_0\cdot 1.02^5

                  \small \frac{K_5}{K_0}=1.10408=1+r

                  \small r=p\cdot 10^{-2}=1.10408-1=0.10408

                  \small p=0.10408\cdot 10^2=10.408


Svar #2
11. maj 2018 af rebs95 (Slettet)

Tak, men hvad er K?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2018 af mathon

        ...fiktiv kapital eller beløb som du vil.


Svar #4
11. maj 2018 af rebs95 (Slettet)

Men i min opgave er det ikke opgivet noget beløb. Der står netop bare "beløb"


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. maj 2018 af janhaa

1,02^5=1,10408\\ ):\\ 10,41

%


Brugbart svar (1)

Svar #6
11. maj 2018 af mathon

så noter opgaven:
                                     \small 1+r_5=(1+0.02)^5

                                     \small r_5=p_5\cdot 10^{-2}=(1+0.02)^5-1

                                              \small p_5=\left ((1+0.02)^5-1 \right )\cdot 10^{2}


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. maj 2018 af guuoo2 (Slettet)

At noget vokser med 2% betyder at det bliver ganget med 1.02.

På fem år bliver beløbet ganget med 1.02 fem gange
    beløb * 1.02 * 1.02 * 1.02 * 1.02 * 1.02 =
    beløb * 1.025 =
    beløb * 1.1040808032
svarende til at gange med 1.1040808032.

At gange med 1.1040808032 giver en stigning på 10.40808032 %.


Svar #8
11. maj 2018 af rebs95 (Slettet)

Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. maj 2018 af KageSpiseren

Pelle har vundet 10000 kr i lotto som han vil investere. Han kan enten købe aktier der giver et afkast på 110% i løbet af 10 år eller sætte pengene i banken til en årlig rente på 10%. Hvor mange penge har han tilbage efter 10 år. Kan i hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. maj 2018 af mathon

#9

     Aktier efter 10 år:        \small 10^4\cdot 2.10=21000

     I bank efter 10 år:       \small 10^4\cdot 1.10^{10}=25937.42


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. maj 2018 af ringstedLC

#10: Det vides kun, at afkastet er 110%. Hvad aktierne er værd, er altid usikkert.


Brugbart svar (0)

Svar #12
13. maj 2018 af mathon

#11
           ...opgaveteksten nævner intet om aktiernes kursværdi...


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. maj 2018 af ringstedLC

#12: Og derfor kan kun afkastet beregnes: 10000*110/100 = 11000


Brugbart svar (0)

Svar #14
13. maj 2018 af KageSpiseren

Er det 11000 eller 21000?


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. maj 2018 af ringstedLC

Det er 11000.

Der står intet om, at han sælger aktierne.


Skriv et svar til: Procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.