Fysik

Klods acceleration

16. maj 2018 af zO0 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej. Jeg er ret i tvivl hvordan denne opgave skal løses;

Er der nogle der kan hjælpe? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2018 af peter lind

Brug energibevarelsen. Rotationsenergi ½Iω2 . Translatorisk energi ½*2M*v2. Potentiel energi M*g*h Adder disse energier og du har den totale energi. Differentiere du den med hensyn til tiden får du et udtryk for kraften og accellerationen uden gnidning. Du skal så bare tilføje gnidningskraften -M*g*μS


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2018 af hesch (Slettet)

#1:  Ad:  Du skal så bare tilføje gnidningskraften -M*g*μS

Det tror jeg ikke er rigtigt. μS er nævnt fordi man ved opgaveløsningen skal betinge at μS > xxxx.  Ellers opstår der gnidning/glidning.

Noget andet ville være, hvis der var tale om en rullemodstand, hvor underlag eller cylinder deformeres under rulning med deformationstab til følge.

Opgaven er ikke helt klar på det punkt, men oplyser dog at cylinderen ikke glider på underlaget.


Svar #3
17. maj 2018 af zO0 (Slettet)

Man burde da kunne løse denne opgave uden at skulle sidde og differentiere? #1


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2018 af hesch (Slettet)

#3:  Ja, det kan du også.

Du kender tyngdekraften på loddet:  F = M*g.  Denne kraft er grundlaget for:

1)  Lodret acceleration af loddet.
2)  Vandret acceleration af cylinder.
3)  Vinkelacceleration af cylinder.

Dvs

F = M*a + M*a + J/R*dω/dt ,   J = inertimoment ,   R = cylinderradius ,  ω = vinkelhastighed.

Du skal lige have omformuleret sidste led.


Skriv et svar til: Klods acceleration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.