Matematik

Potenfunktioner

12. juni 2018 af Alek0407 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Forklar hvordan man kan aflæse a og b på en graf i et passende koordinatsystem for potensfunktioner?


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2018 af PeterValberg

Modellen for potensfunktioner er:    f(x) = b·xa

 b er lig med funktionsværdien, når x = 1, altså:   f(1) = b

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
12. juni 2018 af Alek0407 (Slettet)

Hvordan aflæser man så a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2018 af PeterValberg

Jeg tænker, at du skal tegne grafen på dobbeltlogaritmisk papir,
derved bliver grafen en ret linje, hvor sammenhængen er:

\log(y)=a\cdot\log(x)+\log(b)

så burde man vel kunne aflæse værdien for a (lidt som man gør det for lineære funktioner)

....skulle jeg mene

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #4
12. juni 2018 af Alek0407 (Slettet)

Tak for det


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2018 af PeterValberg

se side 189 i dette dokument < LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #6
12. juni 2018 af Alek0407 (Slettet)

Undskyld mig, men hvor har du fået sammenhængen fra  log(y)=a\log(x)+log(b)


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. juni 2018 af PeterValberg

det er godt ikke a\

det fremkommer, hvis du omskriver forskriften:

y=b\cdot x^a

\log(y)=\log(b\cdot x^a)

\log(y)=\log(b)+\log(x^a)

\log(y)=\log(b)+a\cdot\log(x)

\log(y)=a\cdot\log(x)+\log(b)

på den måde kan det tegnes i et dobbeltlogaritmisk koordinatsystem
(hvor det bliver en ret linje), og a kan bestemmes (lidt som ved lineære funktioner)
ud fra to punkter, - vær dog opmærksom på, at der er logaritme "indeover"
Kik i det link, du fik i #5, - det skulle gerne afklare det lidt.

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Potenfunktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.