Historie

Den kolde krig - Berlinmurens fald

23. juni 2018 af Anita3006 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

HEJ SØDE MENNESKER!

Jeg har trukket historie mundtligt, og jeg lidt blank. Jeg har om den kolde krig - murens fald. 

Jeg har et spørgsmål der lyder: 

Hvordan blev Danmark påvirket af murens fald og delingen af tyskland?

I må meget gerne skrive hvis i ved noget om det, ELLER hvis i har links;)) 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. juni 2018 af ringstedLC

Følgende bør læses kritisk og suppleres med egne indhentede oplysninger. Det er bare en gammel Koldkrigers tolkning!

Den Kolde Krig begyndte umiddelbart efter Japans kapitulation i den Anden Verdenskrig. De allierede, først fremmest England, Frankrig, Sovjetunionen og USA, havde besat det besejrede Tyskland og inddelt det i fire zoner. Hovedstaden, Berlin som lå i den sovjetiske zone, blev også inddelt i fire zoner. Resten af Europa var også under de allieredes kontrol, - i Vesteuropa, England, Frankrig og USA, der under krigen var rykket frem gennem Italien og Frankrig, og i Østeuropa, Sovjetunionen. I de lande som Sovjetunionen havde besat, indsatte man pro-sovjet kommunistiske regeringer og derved skabtes det politiske Øst- og Vesteuropa. Og da spændingerne mellem de tre vestlige og den østlige zone i Tyskland øgedes, deltes det i 1949 i to nye lande, BRD, - BundesRepublik Deutschland (Vesttyskland) og DDR, - Deutsche Democratische Republik (Østtyskland), hvor man så opretholdt den vestlige del af Berlin som en del af Vesttyskland (du kan nemt finde historiske kort, der viser inddelingen af både selve Tyskland, men også hele Europa).

Englænderne som havde bekæmpet nazisterne i Nordvesttyskland, befriede via Jylland næsten hele Danmark, dog ikke Bornholm, hvor Sovjetrusserne kom først. De rejste først hjem igen i sommeren 1946. Man kalder ofte Besættelsen for "De fem lange år" - bornholmerne siger: "- ikke fem, men seks".

Delingen af Tyskland i to stater betød i starten ikke det store for Danmark. Pånær militært. Danmark blev et af de 12 første medlemslande af NATO, der ligeledes blev dannet i 1949. På grund af vores beliggenhed, dels stiknord for Østtyskland, dels som "en prop" i Østersøen for Sovjetunionens Østersøflåde og så med Bornholm langt inde Østblokkens område (kun Nordnorge var tættere på Sovjet), var DK under hele Den Kolde Krig meget vigtigt for NATO (find selv et kort over DK / DDR). Da Vesten i 1955 tillod BRD at oprette et militær som også blev en del af NATO, oprettede Østblokken som et modsvar, Warszawapagten. Danmark, Norge og de centraleuropæiske NATO-lande blev forsynet med enorme mængder af militært udstyr fra først og fremmest USA, men også England. "Jerntæppet" hang tungt ned igennem Tyskland og resten af Europa og Danmark var helt inde i folderne.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. juni 2018 af ringstedLC

Følgende bør også læses kritisk og suppleres med egne indhentede oplysninger. Det er igen bare en gammel Koldkrigers tolkning!

I foråret 1961 var "Jerntæppet" en grænse med pigtråd, miner, hunde og udkigstårne, der kun kunne krydses fra Øst mod Vest med helt særlig tilladelse. Men der var en smutvej. Østtyskere kunne stadig via Østberlin tage ind i Vestberlin og derfra rejse til Vesten, enten med fly eller ad én motorvej uden sideveje til grænsebyen Helmstedt i Vesttyskland. I slutningen af 50'erne rejste mange østtyskere til Vesten, dels på grund af den efterhånden højere levestandard, dels af politiske grunde, men nok så meget for at genforenes med familie. Denne udvandring blev for meget for Østtyskland og Sovjetunionen, der så DDR som et mønstereksempel på et samfund. Så natten til den 13. august 1961 blev zonerne i Berlin adskilt med pigtråd og vagter, mens "Die Maur" blev opført og den totale opdeling af det tidligere største land i Europa var gennemført. 

I slutningen af 80'erne var Sovjetunionen ved at gå fallit på grund af de enorme beløb til oprustning i militær og den økonomiske støtte til Warszawapagtens medlemslande var reduceret til det minimale. Samtidig var det politiske system i Moskva i forandring og åbnedes mere op i forhold til Vesten. Da Ungarn i august 1989 åbnede sin grænse til det neutrale, men pro-vestlige Østrig, uden at Sovjetunionen greb ind og Østblokkens borgere nogenlunde frit kunne rejse rundt i østlandene, blev der derved en ny smutvej til Vesten. De andre østlande fulgte Ungarns eksempel i de følgende måneder og som det sidste efter adskillige demonstrationer, DDR. Et lille årstid senere blev Tyskland officielt genforenet og godt et år efter dette opløstes Sovjetunionen. Verden fik ca. 15 nye lande og Den Kolde Krig var slut.

Det betød til gengæld fra Delingen, meget for Europa og dermed for Danmark. Vesttyskland havde gennem mange år været vores største handelspartner og de skulle nu betale for moderniseringen af Østtyskland. På Balkan var Jugoslavien, en anden kommunistisk blok som Sovjetunionen havde haft noget kontrol med, også blevet opløst og det gik meget mindre fredeligt for sig, end det gjorde for selve Sovjetunionen. Danmark deltog sammen med FN i de såkaldt fredsbevarende styrker, der dog også blev nødt til at skabe fred. Militært var vi gået fra et passivt forsvar af vores land til at være en aktør ude i Verden.


Svar #3
24. juni 2018 af Anita3006 (Slettet)

TUSIND TAK SKAL I HAVE!!


Skriv et svar til: Den kolde krig - Berlinmurens fald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.