Fysik

Emissionspektre

24. juni 2018 af Sol8 - Niveau: C-niveau

Hvorfor er det lige kune lige præcis 4 streger som man kan se i Emission spektreret for Brint? Og hvad har emission/absorptionsspektreret med rødforskydningen at gøre? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. juni 2018 af Eksperimentalfysikeren

Den synlig del af spektret kan betraktes som et vindue i det samlede elektromagnetiske spektrum. Brintspektret dækker et ret stort område, min kun de fire første Balmerlinier er indenfor vinduet.

Rødforskydningen bevirker, at spektrallinier forskydes mod rødt på grund af at det, der danner linierne bevæger sig bort fra jorden. Linierne kan både være emissionslinier og absorptionslinier.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. juni 2018 af mathon

Fordi kun 4 af hydrogens emissionslinjer ligger i det synlige bølgelængdeområde.


Svar #3
24. juni 2018 af Sol8

Så hvis jeg har forstået det korrekt så: Brint: Emissions sker, når en elektron går fra en ydre skal til en indre skal f.eks. fra skal nr. 4 til skal nr. 2, her udsendter brintatomet et synligt lys (energi). De stråler som brintatomet udsender kaldes for Balmerserien. De 4 stårler som brintatomet udsender, samles altså i et emissionspektre. Når så der sker en forskydning, idet universet udvider sig med meget stor fart væk fra os, så vil det synlige lys få længere bølgelængder. Idet at bølgelængderne bliver længere, så vil farverne rykke sig mod rød og derfor vil lyset fra atomet have en mere rødelige farve end det oprindetlig havde.

Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. juni 2018 af Eksperimentalfysikeren

Ja. Derudover er der både infrarøde og ultraviolette stråler, der også bliver fordkudt med større bølgelængde.


Skriv et svar til: Emissionspektre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.