Matematik

Talfølger, sup-notation?

20. august 2018 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa

Hvad betyder notationen 

\lim _ { n \rightarrow \infty } k _ { n } = \sup \left\{ k _ { n } : n \in \mathbb { N } \right\}

Er ikke helt med på hvad sup betyder.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2018 af guuoo2 (Slettet)

Hvis A er en mængde, så er

\sup A=\min\{r \in\mathbb{R}:A=\{a\in A:a\leq r\}\}

Supremet af A er det mindste reelle tal der er større eller lig alle elementer i A, dvs. det mindste reelle tal r, så A er lig den delmængde af sig selv, hvor man kun inkluderer de elementer som er mindre end r.

\{a\in A:\text{betingelser}\ \} er en delmængde af A, bestående af elementer der opfylder en eller flere betingelser. \{r \in\mathbb{R}:A=\{a\in A:a\leq r\}\} er den delmængde af de reelle tal, der består af overtal for mængden A. Supremet kaldes også det mindste overtal (øvre grænse).


Svar #2
20. august 2018 af anonym000

Hvad betyder kolon efter

\mathbb R ?

- - -

...............


Svar #3
20. august 2018 af anonym000

Ved ikke om jeg har forstået det. er r en øvregrænse for elementerne i A?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. august 2018 af SuneChr

supremum for mængdens elementer er det mindste overtal for elementerne.
Grænseværdien af kn for n → \infty er således det mindste tal K , hvorom det for alle n gælder, at kn ≤ K


Svar #5
20. august 2018 af anonym000

#4

supremum for mængdens elementer er det mindste overtal for elementerne.
Grænseværdien af kn for n → \infty er således det mindste tal K , hvorom det for alle n gælder, at kn ≤ K

hvad er overtal?

For mig virker det som om at r er den mindste øvregrænse i mængde som goouu2 skrev.

- - -

...............


Svar #6
20. august 2018 af anonym000

i hvilken gren af matematikken er vi i? :D

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. august 2018 af guuoo2 (Slettet)

Et overtal for en mængde A er et element i delmængden (af \small \mathbb{R}) givet ved \{r \in\mathbb{R}:A=\{a\in A:a\leq r\}\}


Svar #8
20. august 2018 af anonym000

Dvs. det største tal i A?

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. august 2018 af Festino

Nej, ikke nødvendigvis. Det er ikke sikkert, at der er et største tal i en uendelig mængde.

Begrebet supremum er en slags generalisering af maksimum. Der findes funktioner (eller mængder), som ikke har noget maksimum, men alligevel er begrænset opadtil. Det gælder f.eks for funktionen


f(x)=2-\frac{1}{x^2}, x\ne 0.

Denne funktion har ikke noget maksimum, men supremum for funktionen er 2, idet f(x)<2 for alle x\in \rm{dm}(f) og f(x) kan komme så tæt på 2 som det skal være. Et tal, der er større end alle funktionsværdier, kaldes et overtal. For eksempel er 5 et overtal. Det mindste overtal er funktionens supremum. For en funktion f, der ikke er begrænset opadtil, er \sup(f)=\infty.

Det modsatte af overtal og supremum er undertal og infimum (skrives \inf).

På dansk ville man skrive

\sup\{k_n\,|\,n\in\Bbb{N}\}

i stedet for

\sup\{k_n:n\in\Bbb{N}\}.

Den lodrette streg (eller kolonet) læses "for hvilket".


Skriv et svar til: Talfølger, sup-notation?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.