Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Massefylde

20. august 2018 af youcandoit (Slettet)

Hej. 

Er der en der kan komme lidt dybere omkring vand densitet og hvordan man finder massefylden? har bøvlet med det. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2018 af StoreNord

Prøv Google.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. august 2018 af AngelOneOne

Hej,

Densitet er det samme som massefylde (har symbolet rho - ρ - i kemi) - Altså hvor stort volumen fylder en given masse. I forhold til vand, så er massefylden meget tæt på 1,0 g/mL ved stuetemperatur (0,9970 g/mL). Ved 4 ºC, er vands massefylde 1,000 g/mL. Denne egenskab, kan man anvende til at finde massefylden på et ukendt stof, der er tungere end vand, f.eks. en sten.

Hvis du eksempelvis fylder 10,0 mL 4 ºC vand i et måleglas og plopper en sten der vejer 27,0 gram ned i vandet, så vil stenen fortrænge noget af vandet. Hvis du så eksempelvis nu aflæser vandstanden til 16,0. mL, så ved du at stenen fortrænger 6,0 mL vand. Når du har de to oplysninger, kan du beregne stenens massefylde, ved at dividere stenens vægt (masse), med volumen af det vand som den har fortrængt:

\rho_{sten}=\frac{m_{sten}}{V_{vand}} = \frac{27,0 g}{6,0 mL}=4,5 g/mL

Stenen har altså en densitet/massefylde på 4,5 g/mL - Med andre ord, så vejer 1 mL sten, 4,5 g.

Normalt vil massefylden på flydendestoffer opgives i g/mL eller g/cm3, og massefylden på faste stoffer opgives normalt som g/cm3 eller kg/m3. Så i stenens tilfælde (der jo er fast), er dens massefylde altså 4,5 g/cm3 (1 cm3 = 1 mL).

Den generelle formal fo massefylde er forøvrigt:

\rho =\frac{m}{V}

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. august 2018 af mathon

Endvidere er vands massefylde temperaturafhængig og størst ved 4.5°C.


Skriv et svar til: Massefylde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.