Matematik

Kugleskiven maskinedel

31. august 2018 af DeepOcean - Niveau: B-niveau

hej,,

jeg har brug for lidt hjælp :

"

En maskindel har form som en kugleskive. På figuren ses et tværsnit af kugleskiven. Snitfladens diameter D = 145 mm, højden h = 30 mm. I midten af maskindelen er boret et hul med diameteren d = 20 mm.

a)Beregn radius r i kugleskiven.

Maskindelen er fremstillet ved fræsning af en kugle med radius r.

b) Beregn, hvor meget materiale der er fræset bort ved fremstillingen

"

jeg har fundet a) hvor r = 7.406 cm

men for b) jeg ved ikke hvordan man løse den ,,,??

Vedhæftet fil: kugleskive maskindel.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
31. august 2018 af Sveppalyf (Slettet)

http://opslagsvaerker.gyldendal.dk/en/OpslagsvaerkerVirtuelle/MatLex/K/Kugleafsnit.aspx

Rumfanget af en kuglekalot kan beregnes med formlen

V = 1/3 πH2(3r - H)

(Jeg har valgt omdøbe h i formlen til H for ikke at forveksle det med h i opgaven.)

I opgaven har vi at H = r - h/2, så rumfanget af én kuglekalot bliver så

V = 1/3 π(r-h/2)2(3r - (r - h/2)  <=>

V = 1/3 π(r-h/2)2(2r + h/2) 

Så skal du gange dette med 2 da der er fræset en kuglekalot væk både foroven og forneden.


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. august 2018 af SuneChr

Du kan med fordel benytte integralregning til skivens rumfang, uden hullet.
Find dernæst ud af hvad hele kuglens rumfang er.
b) Skær nu alt det ikke-ønskede væk. 


 


Svar #3
31. august 2018 af DeepOcean

Tak for jeres input ,,det har hjulpet mig med at gå videre...


Skriv et svar til: Kugleskiven maskinedel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.