Matematik

Målestoksforhold

07. oktober 2018 af Mobu - Niveau: 9. klasse

Lad os sige at jeg har en firkant på 5*4 og målestoksforholdet er 10, ganger man så først sidelængderne med 10 og ganger dem sammen bagefter, eller ganger med dem sammen og derefter med målestoksforholdet?

Altså er det:

(5*10)*(4*10) = 2000 cm2

eller

(5*4)*10        = 200 cm2 


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

Førstnævnte. Et målestoksforhold er et forhold mellem længder.

Når du kun skalerer den ene dimension, så bliver arealenheden blandet:
(5*4)*10        = 200 cm*dm

Hvis enhederne for dine tal er 4 decimeter og 5 decimeter og dit målestoksforhold er 10 \small \frac{cm}{dm},
så kan du bruge brøkregneregler på enhederne og dermed se at enheden ikke bliver det
ønskede, når du kun ganger en gang:

5 dm * 4 dm * 10 \small \frac{cm}{dm} = 200 cm * dm


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. oktober 2018 af ringstedLC

Forholdet 1:10 betyder at afstande/længder er 10 gange større.


Skriv et svar til: Målestoksforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.