Matematik

Forkort brøker

19. oktober 2018 af Daisy1234 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej, 

hvordan forkorterer man de her brøker?

3x-27/2x-18 

x-3/7x-21

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2018 af mathon

Faktorisér:

                    \small \small \frac{3x-27}{2x-18}=\frac{3\cdot \cancel{(x-9})}{2\cdot \cancel{(x-9})}=\frac{3}{2}


Svar #2
19. oktober 2018 af Daisy1234 (Slettet)

Tak, men hvad sker der med 27 og 18??


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. oktober 2018 af Eksperimentalfysikeren

27 = 3*9, hvoraf de 3 sættes udenfor parentesen: 3x-27 = 3x-3*9  = 3*(x-9). Tilsvarende i nævneren.


Svar #4
19. oktober 2018 af Daisy1234 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. oktober 2018 af guuoo2 (Slettet)

#0 Multiplikation og division har højere prioritet end addition/subtraktion
       3x-27/2x-18=3x-\frac{27}{2}x-18
(3x-27)/(2x-18)=\frac{3x-27}{2x-18}

Se https://www.webmatematik.dk/lektioner/7-9-klasse/algebra/regnearternes-hierarki


Skriv et svar til: Forkort brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.