Matematik
Topology
Hej SP
Jeg søger hjælp til denne opgave, håber der er en, der kan hjælpe
Svar #5
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
Jeg tænkte, at eftersom jeg har lavet B, og jeg kan benytte at [0:1] tilhører R, kan jeg måske arbejde videre fra :]
Svar #7
08. november 2018 af SådanDa
Tjo, men (0,1) er jo ikke en delmængde af de rationelle tal?
Men er det ikke endnu simplere, du skal jo vise at enhver åben delmængde relativ til [0,1] indeholder mindst et punkt fra (0,1). Så hvis du laver en åben kugle om et vilkårligt punkt x0∈[0,1] skal du vise at denne kugle indeholder mindst et punkt fra (0,1). Dette er rimelig oplagt hvis x0∈(0,1). Men hvad hvis x0∈{0,1}?
For x0=0 har du den åbne kugle B(0,r)∩[0,1]. Men denne kugle indholder da 0+r/2 som jo i hvert fald er indeholdt i (0,1). Hvad med for x0=1?
Svar #8
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
Jeg skal vel tjekke at B(0,r)∩ (0,1) ≠ ∅ og B(1,r)∩ (0,1) ≠ ∅ (r>0), men hvordan gør jeg det?
Svar #9
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
For x_0 = 1 vil det vel være B(1,r)∩[0,1], hvor 1+r/2, men hvordan tjekker jeg, om den er indeholdt i (0,1)?
Svar #10
08. november 2018 af SådanDa
Altså r>0, så r/2∈B(0,r) (Bemærk fra din definition at B(0,r) i R blot er det åbne interval (-r, r))
Du ved også at r/2∈(0,1), så snittet er ikke tomt.
Svar #11
08. november 2018 af SådanDa
#9 du skal kigge på punktet 1-r/2 i stedet. 1-r/2∈(1-r, 1]=B(1,r)∩[0,1]
Svar #12
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
Hm, okay. Men jeg stadig ikke helt med på, hvordan jeg skal vise det, der er efterspurgt i i)
Svar #13
08. november 2018 af SådanDa
For at vise at (0,1) er tæt i [0,1] skal du vise at enhver åben delmængde relativt til [0,1] indeholder mindst et punkt fra (0,1). Åbne mængder relativ til [0,1] er åbne kugler (eller foreninger deraf) som i din definition. Så det er nok at vise at enhver åben kugle om et punkt i [0,1] indeholder mindst et punkt fra (0,1). Så vi vælger et vilkårligt punkt x0∈[0,1] og så vil vi vise at B(x0, r)∩[0,1] indeholder et punkt fra (0,1) for alle r>0.
Hvis x0 er valgt således at det selv er indeholdt i (0,1), er B(x0,r)∩[0,1]⊆(0,1) så her er det oplagt.
Hvis x0=0 har du at r/2∈B(0,r)∩[0,1] (r/2 ligger jo midt i mellem 0 og r, altså er den "indenfor" radius)
Men du har samtidigt at r/2∈(0,1) (r er jo skarpt større end 0, så det er r/2 også! Samtidigt er r/2 jo også skarpt mindre end 1, i hvert fald hvis r er mindre end 2, og der er ingen grund til at vælge r større end 1).
Dette gælde for alle r>0 (og <2, men det er ikke vigtigt) Så du har vist at en åben delmængde om 0 indeholder mindst et punkt fra (0,1) navnlig r/2.
Svar #14
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
Okay, det var en anelse sværere, som jeg havde regnet med!
Svar #15
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
Hvad angår opgave iii) tænker jeg, at jeg kan lave en modstrid: Jeg antager S≠T og vælger således x ∈ T\S
Jeg laver nu en talfølge af positive tal (an)=1∞ hvor an = 1/n som konvergerer mod 0 og laver en ny følge ved at definere b_n til at være element i BT(x,an) ∩ S, men jeg har svært ved at begrunde, hvorfor dette kan lade sig gøre :]
Svar #16
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
Og da jeg får en ny følge (bn=1∞ ) skal jeg formentligt vise, at denne har grænseværdien x og konkludere, at jeg har opnået en modstrid
Svar #17
08. november 2018 af SådanDa
Det virker som en god ide! Du kan vælge sådan et bn for alle n da S er tæt i T per antagelse. Så enhver åben delmængde af T indeholder mindst et punkt fra S, så da BT(x,an) er åben indeholder den mindst et punkt fra S, og derfor er BT(x, an)∩S ≠ ø, og du kan altså vælge bn∈BT(x, an)∩S
Svar #18
08. november 2018 af Andersssssssss (Slettet)
Men hvordan viser jeg, at denne følge har grænseværiden x (for derefter at konkludere jeg har opnået en modstrid)?
Svar #19
08. november 2018 af SådanDa
Du har jo konstrueret din følge så den går mod x! Du kan vise det ved at sige noget i stil med at:
Du ved at ||bn-x|| < an=1/n (bn ligger jo i kuglen, så den er i hvert fald inden for en afstand af an (radius) af centrum x!). Så tager du grænseværdien!
