Matematik

Omregn hver af brøkerne til decimaltal, og find systemet i decimalerne

25. november 2018 af nutellaelsker - Niveau: B-niveau

hej allesammen hvad mener man med at man skal finde systemet i decimalerne?

er det bare det der med at man skal finde ud af om decimalerne er reele, naturlige, irrationel eller hvordan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. november 2018 af Eksperimentalfysikeren

Et eksempel: 1/7 = 0,14285714285714...

Ciffergruppen 142857 gentages. Det er systemet i decimalerne.

Et andet eksempel: 1/28=0,0357142857142857...

Her er de første cifre anderledes, men det er den samme ciffergruppe, der gentages. 28=4*7. Faktoren 4 giver anledning til uregelmæsigheden i starten sammen med det faktum, at 28 er større end 10.

Decimalerne er altid hele ikkenegative tal fra 0 til 9 i 10-talssystemet. Der findes talsystemet, hvor det ikke er tilfældet. De fleste talsystemer har cifferværdier fra 0 til g-1, hvor g er talsystemets grundtal. Der findes dog andre talsystemer, f.eks. er talsystem med grundtal 3 og cifferværdierne {-1,0,1}.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. november 2018 af AMelev

Det kommer an på, hvilke brøker, der er tale om.
For rationale tal gælder, at "decimalfølgen" enten er endelig eller periodisk, dvs. at en gruppe af decimaler på et tidspunkt gentager sig selv - det gælder ikke for irrationale tal.

Decimalerne kan være 0, 1, 2 ....,9, så de vil være naturlige tal eller 0.

Fx er 2/33 = 0.06060606... decimalgruppen 06 gentages i det uendelige.
Mens 2/32 = 0.0625(00000...), altså endelig.


Skriv et svar til: Omregn hver af brøkerne til decimaltal, og find systemet i decimalerne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.