International økonomi

Monetær union med forskellig pengepolitik?

28. november 2018 af kris022g - Niveau: B-niveau

Er det muligt at have en monetær union, som EU-landene, hvor de enkelte lande selv kan styre deres pengepolitik? Hvad er konsekvesen? Grunden til eurokrisen skete var jo, at man førte den samme pengepolitik i lande, som havde brug for forskellige indgreb.


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2018 af 123434

Landene i Eurozonen deler den samme valuta, nemlig, euroen.
Når landene har samme valuta og indgår i eurozone-samarbejdet, så kan de ikke selvstændigt føre pengepolitikken. Pengepolitikken i Eurozonen koordineres af den Europæiske Centralbank.
Problemet er, at ECB kun kan føre én samlet, fælles pengepolitik for alle landene i Eurozonen, men at landene kan befinde sig i forskellige konjunkturer og derfor have forskellige behov.
De nordlige lande i samarbejdet, f. eks. Tyskland kan befinde sig i en højkonjunktur og derfor have behov for en kontraktiv pengepolitik, mens de sydlige lande f.eks. Grækenland og Spanien, kan befinde sig i en lavkonjunktur og dermed have behov for en ekspansiv pengepolitik. Problemet er, at ECB ikke kan imødekomme begge behov på én gang.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2018 af 123434

Grunden til at euroen opstod var, at når landene havde forskellige valutaer, så devaluerede de deres valutaer i forhold til hinanden for at forbedre deres konkurrenceevne og for at sætte "gang i hjulene."
Devaluering skaber på sigt inflation, hvilket forværrer konkurrenceevnen og skader eksporten og arbejdsløsheden stiger. Devaluering har altså på sigt negative økonomiske konsekvenser for landene
Når landene indgår i Eurosamarbejdet, så kan de ikke længere mulighed for at devaluere deres valuta, da pengepolitikken styres af ECB. Landene kan altså ikke længere styre deres egen pengepolitik.
Ulempen ved den fælles pengepolitik er, at ikke alle landenes behov kan tilgodeses, da der føres én samlet pengepolitik. Fordelen ved den fælles politik er, at landene inden for Eurosamarbejdet ikke længere kan devaluere deres valutaer, hvilket på sigt kan risikere, at landene ender i økonomiske kriser.

Skriv et svar til: Monetær union med forskellig pengepolitik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.