Dansk

billede analyse

29. november 2018 af hjelp12 - Niveau: 8. klasse

kan i forklare det her for mig

Vedhæftet fil: Skærmbillede (27).png

Brugbart svar (1)

Svar #1
29. november 2018 af MaiiDevon

Dybden og størrelsesforholdene:

Når du kigger på et billede, vil du nogle gange få en 3D oplevelse. Det vil sige, du kigger ind i billedet, og føler der er dybde i det. Det er fordi, billeder ofte er opdelt i forgrund, mellemgrund og baggrund. Når der er genstande eller personer i både forgrund, mellemgrund og baggrund forstærkes oplevelsen af dybde i et billede. Et billede med dybde virker som regel mere interessant end et billede uden. Det virker fladt og 2D agtigt.

Størrelsesforholdene handler om, hvor store personerne/tingene er i forhold til hinanden. Hvis der er placeret en ting i forgrunden, kan den virke større end menneskerne i mellemgrunden.

Forgund, mellemgrund og baggrund:

Et billedets lag kan opdeles i forgrund, mellemgrund og bagggrund. Forgrunden er den del af motivet, som er tættest på kameraet/tilskueren. Baggrunden er den del af motivet, der er fjernest fra os og fra kameraet. Det kan fx. være et landskab eller væggen i et rum. Mellemgrunden er det område, der ligger mellem forgrund og baggrund. Ofte er det vigtigste - personer eller vigtige ting - placeret i mellemgrunden.

Horisontlinjen og forsvindingspunkt:

Horisontlinjen er der, hvor dybdelinjerne ser vandrette ud.

Et forsvindingspunkt er der, hvor alle lige linjer, der bevæger sig bagud i billedet, mødes. Når man tegner med brug af forsvindingspunkt, kan man få billedet på det 2D papir til at se 3D agtigt ud. Forsvindingslinjerne, der rammer forsvindingspunktet, hjælper tegneren til at tegne ting foran og bagved hinanden i rigtig størrelsesforhold i forhold til hinanden. 

Se mere her:

1) 

https://pixabay.com/da/vej-freeway-rejser-asfalt-himmel-3186188/

2)

https://www.google.dk/search?q=forsvindingspunkt&rlz=1C1GCEA_enDK806DK806&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwic4_WHhvreAhWBtIsKHTE2DiUQ_AUIDigB&cshid=1543509911096000&biw=958&bih=928#imgrc=ectLN02QRoQ46M:

3) 

https://skoledu.dk/fakta/perspektivtegning

Læs mere og se gode eksempler her:

https://filmcentralen.dk/grundskolen/filmsprog/dybdekomposition


Svar #2
29. november 2018 af hjelp12

wow, mange tak for det, det hjalp meget :-)


Skriv et svar til: billede analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.