Matematik

andengradspolynomie

13. januar 2019 af maria362 - Niveau: C-niveau

kan nogen hjælpe med disse to spørgsmål?

c) Aflæs x-koordinaten til andengradspolynomiets rødder 

menes der her punkterne 0,-4 & 9,-1.9 ?

d) Aflæs andengradpolynomiets toppunkt. Husk at et punkt både har en x- og en y-koordinat.

toppunktet er jo ca. 2.2, men skal jeg besvare spørgsmålet ved at skrive 5,2.2?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. januar 2019 af JulieW99

Rødderne er der, hvor de grafen skærer x-aksen. De har koordinaterne (x1,0) og (x2,0). I dette tilfælde skal du kun angive x-koordinaterne. Dermed skriver du: Andengradspolynomiets rødders x-koordinater er x=x1 og x=x2.

Ved toppunkt skal du angive både x og y-koordinat. Når både dit x og dit y-koordinat er kommatal, noterer du på følgende måde: (x;y), f.eks. (5;2,25)

- - -

Vh Julie


Svar #2
13. januar 2019 af maria362

#1

Rødderne er der, hvor de grafen skærer x-aksen. De har koordinaterne (x1,0) og (x2,0). I dette tilfælde skal du kun angive x-koordinaterne. Dermed skriver du: Andengradspolynomiets rødders x-koordinater er x=x1 og x=x2.

Ved toppunkt skal du angive både x og y-koordinat. Når både dit x og dit y-koordinat er kommatal, noterer du på følgende måde: (x;y), f.eks. (5;2,25)

okay mange tak! Jeg havde lige glemt det med rødderne, så tak for genopfriskningen :)

tak for din tid, og hjælp :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. januar 2019 af JulieW99

Velbekomme :) Held og lykke med dine opgaver.

- - -

Vh Julie


Svar #4
13. januar 2019 af maria362

#3

Velbekomme :) Held og lykke med dine opgaver.

mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. januar 2019 af AMelev

#0 Meningen i #1 er god nok, men ikke helt præcis.

Kært barn har mange navne.
Rødder, løsningerne til ligningen p(x) = 0, nulpunkter og 1.koordinater til grafens skæring med 1.aksen er navne for præcis det samme, og man svarer ved at angive x(erne).
Det kan forekomme lidt mærkeligt, at nulpunkt til en funktion bare er x-værdien, da et punkt normalt angives med et koordinatsæt, men det er nok fordi navnet nulpunkt allerede angiver, at 2.koordinaten er 0.
Desuden benyttes navnet rødder kun i forbindelse med polynomier - ikke andre funktioner, som fx potensfunktion og eksponentiel funktion. 

#1 Andengradspolynomiets rødders x-koordinater er x=x1 og x=x2.

Det highlightede skal derfor fjernes fra svaret.

b. Hvis du bruger decimalkomma, skal du svare som angivet i #1. Hvis du anvender decimalpunktum, kan du svare Toppunktet er (5,2.2). Evt kan du indsætte mellemrum efter adskilleren (5, 2.2), så det bliver tydeligere, hvad der er 1.- og hvad der er 2.koordinat. 


Svar #6
13. januar 2019 af maria362

#5

#0 Meningen i #1 er god nok, men ikke helt præcis.

Kært barn har mange navne.
Rødder, løsningerne til ligningen p(x) = 0, nulpunkter og 1.koordinater til grafens skæring med 1.aksen er navne for præcis det samme, og man svarer ved at angive x(erne).
Det kan forekomme lidt mærkeligt, at nulpunkt til en funktion bare er x-værdien, da et punkt normalt angives med et koordinatsæt, men det er nok fordi navnet nulpunkt allerede angiver, at 2.koordinaten er 0.
Desuden benyttes navnet rødder kun i forbindelse med polynomier - ikke andre funktioner, som fx potensfunktion og eksponentiel funktion. 

#1 Andengradspolynomiets rødders x-koordinater er x=x1 og x=x2.

Det highlightede skal derfor fjernes fra svaret.

b. Hvis du bruger decimalkomma, skal du svare som angivet i #1. Hvis du anvender decimalpunktum, kan du svare Toppunktet er (5,2.2). Evt kan du indsætte mellemrum efter adskilleren (5, 2.2), så det bliver tydeligere, hvad der er 1.- og hvad der er 2.koordinat. 

tak for svar.

kan du måske forklare hvorfor at opgave 1 har svaret x=x1 og x=x2, da rødderne jo skær ved 2 og 8 i x-aksen


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2019 af ringstedLC

#6: Det er for ikke at give dig svaret, men kun hjælpe.

#1

Rødderne er der, hvor de grafen skærer x-aksen. De har koordinaterne (x1,0) og (x2,0). I dette tilfælde skal du kun angive x-koordinaterne. Dermed skriver du: Andengradspolynomiets rødders x-koordinater er x=x1 og x=x2.

Ved toppunkt skal du angive både x og y-koordinat. Når både dit x og dit y-koordinat er kommatal, noterer du på følgende måde: (x;y), f.eks. (5;2,25)

Hjælpen er som påpeget i #5 lidt fejlbehæftet

Vi skelner mellem en funktion, fx:

g(x)=x^2,\;der\;har\;roden\;eller\;l\o sningen\;0

og grafen for funktionen g(x):

\begin{align*} g(x)=y&=x^2,\;der\;har\;sk\ae ringspunktet\;(0,0)\;med\;x{-}aksen\\ fordi:0&=0^2 \end{align*}

En rod er en værdi, altså et tal. Talparret (x, g(x)) opfylder ligningen for funktionen. En værdi kan ikke direkte placeres i koordinatsystemet, men den kan være x-værdien for punktet (x, 0).

Et punkt, et nulpunkt, et skæringspunkt eller et toppunkt skrives (xy) og er punkter i koordinatsystemet.


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. januar 2019 af AMelev

#6 Rødderne skærer ikke x-aksen. Rødderne er x = 2 og x = 8, hvis grafen skærer 1. aksen ved de to x-værdier.
#1 har svaret x = x1 og x = x2, fordi røddernes værdier ikke var beregnet, så det var generelt angivet.

#7 Jeg er lidt uenig. Normalt betyder en funktions nulpunkter de x-værdier, hvor f(x) = 0, ikke selve skæringspunktet med 1. aksen.


Svar #9
14. januar 2019 af maria362

#8

#6 Rødderne skærer ikke x-aksen. Rødderne er x = 2 og x = 8, hvis grafen skærer 1. aksen ved de to x-værdier.
#1 har svaret x = x1 og x = x2, fordi røddernes værdier ikke var beregnet, så det var generelt angivet.

#7 Jeg er lidt uenig. Normalt betyder en funktions nulpunkter de x-værdier, hvor f(x) = 0, ikke selve skæringspunktet med 1. aksen.

okay mange tak for hjælpen, og din tid!


Skriv et svar til: andengradspolynomie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.