Matematik

Fundamentalsætning, hovedsætning, lemme, korollar, teorem

26. januar 2019 af anonym000 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Hvad er forskelle og ligeheder mellem en fundamentalsætning, hovedsætning, lemme, korollar og teorem?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. februar 2019 af Busterbie

Hej, Skal nok give dig et svar her, men prøv i fremtiden at søge på engelsk og på google før du stiller et spørgsmål på studieportalen!

Lad os starte med hovedsætning. En hovedsætning er egentlig bare et eller andet resultat vi er kommet frem til i matematik, fysik, filosofi - bare teoretisk arbejde generelt. Ofte kan hovedsætningen bruges til noget. Den kan helt i sig selv faktisk bruges. F.eks, pytagoras, e^{\pi*i}=-1, plus mange, mange andre. Lemmaerne, på den anden hånd, er mindre små resultater, der egentlig primært kun kan bruges til at bevise hovedsætningen. Teknisk sæt kunne man godt bare have ét, super langt bevis for ens hovedsætning. Det gør det bare ofte nemmere at dele den op i en nogle lemmaer - ellers bliver det svært at finde hoved og hale i det hele!

En koral (corolarry), er et eller andet resultat vi kan komme frem til ved hjælp vores hovedsætninger eller lemmaer. De er ofte mindre, og beviserne er ofte små. 

"Teorem" er egentlig bare lidt brugt på alt: det er bare noget som helst resultat. Ved flere af de her begreber er der ikke helt faste regler. Præcis det samme gælder "fundamentalsætning". Noget bliver egentlig bare kjaldt en "<FUNDEMENTALSÆTNING>" hvis man syntes det er et resultat der er bestemt vigtigt. Man kunne f.eks. argumentere at hele integralregningen er opbygget på beviset af at integralregning er det modsatte af differentiation. Et helt matematisk felt er baseret på dette ene resultat! Samme gælder pythagoras og geometri. Fundementalsætning bliver dog ofte brugt steder hvor det slet ikke burde. Især af ingeniøre, der kalder noget en "fundementalsætning" bare fordi de ofte bruger det, eller fordi de godt kan lide dem.  


Skriv et svar til: Fundamentalsætning, hovedsætning, lemme, korollar, teorem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.