Matematik

Lydtryk

14. februar 2019 af Zall - Niveau: B-niveau

dB = 20 * log (P/Pr)
Hvor:
P = Det aktuelle lydtryk
Pr = Reference lydtrykket (20 µPa)

Hvad svarer en 10 dB stigning for i det absolutte lydtryk?
Det burde være nemt, men synes simpelthen jeg får nogle forkerte tal hele tiden...


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2019 af janhaa

10 = 20*log(P/(20*10-6)


log(P/(20*10^-6) = 0,5


(P/(20*10^-6) = 10^0,5

P = (20*10^-6)*10^0,5

P = 0.00006324 (Pa)


Svar #2
14. februar 2019 af Zall

Men dette passer jo ikke, hvis det var en 10 dB stigning fra 6 dB til 16 dB. Så ville det give en anden absolut lydtryksstigning.
- Skyldes dette, at det følger en logaritmisk skala eller hvordan? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

Forholdet mellem to lydtryk P1 og P2 angives som 20log(P1/P2). Dette gælder helt generelt. Dette forhold er angivet som 10dB i opgaven. Du opskriver så ligningen 10 = 20log(P1/P2) og isolerer brøken, så har du svaret.

Meget ofte angiver man lydstyrker ud fra en reference, Pr, som er 20μPa, men i denne opgave er dette ikke relevant, da det er forholdet mellem to vilkårlige lydtryk, der er spurgt om.


Skriv et svar til: Lydtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.