Matematik

Andengradsligninger med en ubekendt

19. februar 2019 af frozone7 - Niveau: A-niveau

Hej der der nogle der ved hvordan man løser denne ligning:

\frac{1}{x } + 1 = x


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2019 af SuneChr

\frac{1}{x+1}=\frac{x}{1}                   Forudsætning  ?     Gang over kors. Løs da 2'gr.s.ligningen.


Svar #2
20. februar 2019 af frozone7

Hov, tror at du har misforstået ligningen, den skal se sån her ud:

1/x + 1 = x

(1/x = \frac{1}{x})


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2019 af SuneChr

\frac{1}{x}+1=x

\frac{1+x}{x}=\frac{x}{1}                Gang over kors, ...


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

\frac{1}{x}+1=x

Gang på begge sider af lighedstegnet med x.


Svar #5
20. februar 2019 af frozone7

Er lidt i tvivl må jeg indrømme, når der bliver skrevet 2 forskellige metoder?..

En der kan forklare det step by step? det ville betyde meget


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. februar 2019 af Eksperimentalfysikeren

I #3 bliver 1 omskrevet til x/x (ikke vist) og de to brøker er derefter samlet til 1, hvilket man kan gøre, når de har samme nævner. Derefter skal der gange over kors, hvilket vil sige, at man ganger tælleren i den ene brøk med nævneren i den anden og omvendt. De to produkter danner så venstre og højre side i en ny ligning.

I #4 benyttes, at man kan gange en ligning på begge sider af lighedstegnet med samme tal og derved få en ny ligning, der har samme gyldighed som den oprindelige.

Den sidste metode er den fundamentale. Den ligger til grund for reglen om at gange over kors. Her ganger man i virkeligheden på begge sider af lighedstegnet med begge nævnerne, hvorefter man forkorter de to brøker, der kommer ud af det. Derved bliver nævnerne 1.


Svar #7
21. februar 2019 af frozone7

Men hvad er det jeg skal gange med?.. forstår ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. februar 2019 af SuneChr

Vi skal løse ligningen

\frac{1}{x}+1=x           Forudsætning:  x ≠ 0
Da vi gerne vil have "den grimme" nævner væk, kan vi gange igennem med x på begge sider af lighedstegnet. Det vil ikke forandre ligningens gyldighed.
Vi får da
x·(1/x + 1) = x·x
Reducér ligningen så den fremstår som en 2.gradsligning og løs denne.

 
 


Skriv et svar til: Andengradsligninger med en ubekendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.