Matematik

5z eller z5

08. maj 2019 af mariestuart - Niveau: 8. klasse

Hvad er forskellen på 5z og 5z - altså for eksempel:

z * z * z * z * z = 5z eller z5

Kan man overhovedet sige z5?

På forhånd tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2019 af Stimefisk (Slettet)

Hej

Når du har med multiplikation at gøre, så skal 5 opløftes i z, altså z5.

Det er kun når du plusser (z+z+z+z+z=5z), at du skal skrive 5z.


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2019 af AMelev

5z = 5·z = z·5.

Når man skriver 5z er gangetegnet i 5·z underforstået. Gangetegnet kan ikke udelades, hvis tallet står bagved - så skal man skrive z·5.
z5 opfattes bare som et navn på størrelsen, svarende til a eller x.


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2019 af AMelev

#0

Jeg havde overset, at der var gange mellem z'erne.

z * z * z * z * z = z5 mens 5z = 5*5*5*....*5*5 (z 5'ere)
Var det det, du mente?


Svar #4
08. maj 2019 af mariestuart

Jeg undrer mig bare over, om der er nogen forskel på z5 og 5z

Hvis nu det fx er:
z * z * z * z * z

Er svaret så z5 eller 5z?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2019 af AMelev

Som det fremgår af både #1 og #3 er z * z * z * z * z hverken 5z eller z5, det er z5.

4·4 = 42
2·2·2·2 = 24

an (a opløftet i n'te) er a ganget med sig selv n gange


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2019 af oppenede

#4

Jeg undrer mig bare over, om der er nogen forskel på z5 og 5z

Der gælder:
   5z = 5·z = z + z + z + z + z

Mens  z5  bare er et symbol på lige fod med z.
Når gangetegnet er overflødigt i 5z, så er det fordi symboler ikke kan starte med et tal.

Bemærk dog at i sammenhænge hvor alle symboler kun består af et bogstav, da skrives f.eks. 4·a·b·z  tit som  4abz, hvor man udelader gangetegnet selvom det dermed er tvetydigt om abz er et symbol eller 3 symboler ganget sammen a·b·z.


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. maj 2019 af Capion1

# 0
Du tænker sikkert på, at faktorernes orden er ligegyldig.
Det er også rigtigt.
Når de to faktorer er tal og bogstav, lader man traditionelt tallet stå først.
a5 = 5a    eller    a·5 = 5·a


Svar #8
09. maj 2019 af mariestuart

Okay - mange tak for svar.


Skriv et svar til: 5z eller z5

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.