Matematik

eksponentiel

22. maj 2019 af Fatima2904 - Niveau: C-niveau

Hej jeg har et spørgsmål angående eksponentielle funktioner. 

Hvorfor foudsætter man altid at a er større end 0? Kan a i en eksponentiel funktion ikke være 0?

Og hvorfor forudsætter man også altid, at b er større end 0 også?

Håber nogen kan komme med en forklaring, da jeg ikke ved hvorfor variablerne ikke kan det. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2019 af Mathias7878

Hvis a er nul, har man

  f(x) = b\cdot 0^x

hvilket giver 0, hvorfor det ikke længere er en eksponentiel funktion. 

- - -

 

 


Svar #2
22. maj 2019 af Fatima2904

fordi den ikke længere vokser med en procent tilvækst?


Svar #3
22. maj 2019 af Fatima2904

hjælp please 


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. maj 2019 af ringstedLC

Se lige på den højreside en gang til og indse, at f bliver nul for alle værdier af x og det er der jo ikke meget vækst over.


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. maj 2019 af Mathias7878

#2

I forlængelse af #4 så vil højresiden, uanset hvad b og x er, altid give nul, hvis a er nul, dvs. du har ikke længere en eksponentiel funktion, men en funktion f(x), der er lig nul. 

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. maj 2019 af juliepet1 (Slettet)

Nulreglen fortæller os at hvis produktet er nul, skal mindst en af faktorerne være lig nul. Dvs. at hvis a er lig nul, giver hele udtrykket også nul. Altså, hvis man ganger noget med nul, eller har 0x, giver hele udtrykket stadigvæk nul.
Hvis f(x)=0, har vi altså ikke længere en eksponentiel funktion, da den ikke længere kan skrives f(x)=b*ax.  Dette kalder vi også en konstantfunktion (altså f(x)=k, hvor k=konstant).


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. maj 2019 af AMelev

#0 Man kan i princippet definere, hvad man har lyst til, men hvis det ikke kan bruges til noget, har det kort levetid.
Vi vil gerne kunne benytte de eksponentielle funktioner til at beskrive udviklinger, hvor der er en konstant procentvis tilvækst pr. x-tilvækst.

En "eksponentiel" funktion med a = 0, svarer til en udvikling med 100% fald pr x-tilvækst. Efter første gang er den 0, og der bliver den så. Vi har allerede den konstante funktion f(x) = 0 til at beskrive det (uinteressante) tilfælde.
En "eksponentiel" funktion med a = 1, svarer til en udvikling med 0% stigning pr x-tilvækst. Den starter på b, og der bliver den så. Vi har allerede den konstante funktion f(x) = b til at beskrive det (uinteressante) tilfælde.
En "eksponentiel" funktion med a < 0, svarer til en udvikling med mere end 100% fald pr x-tilvækst. Det giver ikke mening i praksis.
En "eksponentiel" funktion med b = 0, svarer til en udvikling, hvor du starter på 0, og der bliver du så. Vi har allerede den konstante funktion f(x) = 0 til at beskrive det (uinteressante) tilfælde.
En "eksponentiel" funktion med b < 0 kunne godt give mening, men den vil bare være den tilsvarende positive version af funktionen med tilsvarende positiv b, så derfor er den ikke specielt interessant.


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. maj 2019 af oppenede

Ideen med eksponentiel vækst er at når en uafhængige variabel x ændrer sig additivt så ændrer den afhængige variabel sig procentvist. På den baggrund giver det ikke mening at tillade a=0, fordi så for du en funktion der er konstant 0, og man kan ikke snakke om 'procentvis ændring' af noget der til at starte med er 0.

Men negative b-tal giver det derimod mening at tillade, fordi så er funktionen negativ overalt, hvormed 'procentvis ændring' giver mening, da ændringen er relativ til noget som er forskellig fra 0.


Skriv et svar til: eksponentiel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.