Kemi

Hjælp til NaCl-opløsning

09. august 2019 af Lara45 - Niveau: B-niveau

Hej,

Er der nogle, der kan hjælpe med nedenstående opgave?

Fysiologisk saltvand (0,9 % (w/v) NaCl)) fortyndes 2 gange med vand, hvorefter den samlede koncentration af elektrolytter i opløsningen er? 

Svaret skal opgives i mM, men jeg ved ikke hvordan jeg kan komme frem til det. 

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. august 2019 af mathon

\small \small \small \begin{array}{llll} \textup{formentlig:}\\ &\textup{fortyndes 2 gange}\rightarrow \textup{fortyndes med faktor 2}\\\\ &{c_{NaCl}}^{fortyndet}=\frac{0.15\; M}{2}=0.075\; M=75\; mM \end{array}


Svar #2
09. august 2019 af Lara45

#1 Tak, men jeg har et spørgsmål. Når de i opgaven skriver 0,9% w/v. Hvad skal jeg så bruge den information til?

Jeg kan se i din udregning, at du ikke har brugt de 9%


Brugbart svar (1)

Svar #3
10. august 2019 af mathon

           \small \begin{array}{lllll} \textup{detaljer:}\\ &c_{NaCl}=\frac{\frac{0.9\; g}{58.44\; \frac{g}{mol}}}{0.1\; L}=0.15\; M \end{array}

I  overen(s)stemmelse med dine opgaveoplysninger i 

 https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1904877                


Svar #4
09. januar 2020 af Lara45

#3 Jeg forstår ikke hvordan du får 75 mM 

Facit er 154 mM

Så jeg forstår stadig ikke, hvordan opgaven skal løses


Brugbart svar (3)

Svar #5
10. januar 2020 af Leaoerum (Slettet)

0,9% (w/v) = 9 g/L

Molarmasse af NaCl:

M= 22,990+35,453=58,443 g/mol

Koncentrationen af NaCl:

C=9 g/L / 58,443 g/mol = 0,154 mol/L
Da det fortyndes 2 gange:

0,154/2 = 0,077 mol/L

Da vi har at gøre med koncentrationen af elektrolytter ganger vi med to, da NaCl består af 2 ioner:

0,077*2=0,154 mol/L

Dette svarer til 154 mmol/L = 154 mM


Skriv et svar til: Hjælp til NaCl-opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.