Fysik

Fysik opgaver

30. september 2019 af Mille9032 - Niveau: B-niveau

I et trafiklys er én af lamperne året rundt tændt halvdelen af tiden. Før lampen blev udskiftet med en 10W lysdiodelampe, kom lyset fra en æampe med en 60W glødelampe.

a) Hvor meget energi spares der i løbet af et år ved at udskifte lampen.

Lysudsendelsen fra den lysdiode skyldes, at der udsendes fotoner i forbindelse med overgang fra én energitilstand til en anden. Energiforskellen mellem de to energitilstande er 0,315 aJ.

b) beregn bølgelængden af det udsendte lys.
hvilken farve har lyset?

Håber nogle kan hjælpe, på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. september 2019 af mathon

                    \small \begin{array}{lllll} a)&\textup{energibesparelse:}&(0.050\; kW)\cdot \frac{1}{2}\cdot \left (365\cdot 24 \right )h=219\; kWh \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. september 2019 af Heleneandersen151 (Slettet)

#1

                    \small \begin{array}{lllll} a)&\textup{energibesparelse:}&(0.050\; kW)\cdot \frac{1}{2}\cdot \left (365\cdot 24 \right )h=219\; kWh \end{array}

Mange tak for hjælpen :), ved du også hvordan man beregner bølgelængden?


Brugbart svar (1)

Svar #3
30. september 2019 af mathon

Brug
                \small E_{\textup{foton}}=h\cdot \frac{c}{\lambda }


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. september 2019 af Heleneandersen151 (Slettet)

#3

Brug
                \small E_{\textup{foton}}=h\cdot \frac{c}{\lambda }

Taaak. Hvad er h, c og lambda i dette tilfælde?


Brugbart svar (1)

Svar #5
30. september 2019 af mathon

                      \small \begin{array}{lllll} &E_{\textup{foton}}=\frac{h\cdot c}{\lambda }\\\\ &\lambda =\frac{h\cdot c}{E_{\textup{foton}}}=\frac{1239.84\; eV\cdot nm}{1.9661\; eV}\\\\ &&&h\textup{ er Plancks konstant}\\\\ &&&c\textup{ er lysets vacuumhastighed}\\\\ &&&\lambda \textup{ er b\o lgel\ae ngden} \end{array}                    

                                                                                            


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. september 2019 af Heleneandersen151 (Slettet)

#5

                      \small \begin{array}{lllll} &E_{\textup{foton}}=\frac{h\cdot c}{\lambda }\\\\ &\lambda =\frac{h\cdot c}{E_{\textup{foton}}}=\frac{1239.84\; eV\cdot nm}{1.9661\; eV}\\\\ &&&h\textup{ er Plancks konstant}\\\\ &&&c\textup{ er lysets vacuumhastighed}\\\\ &&&\lambda \textup{ er b\o lgel\ae ngden} \end{array}                    

                                                                                            

Hvor komme de tal fra altså 1239.84 og 1.9661?


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. september 2019 af mathon

                         \small \small \small \small \begin{array}{llll} &h=6.6260693\cdot 10^{-34}\; J\cdot s&=&4.135665\cdot 10^{-15}\; eV\cdot s\\\\ &c=2.99792458\cdot 10^8\; \frac{m}{s}&=&2.99792458\cdot 10^{17}\; \frac{nm}{s}\\\\ &h\cdot c&=&1239.84\; eV\cdot nm \\\\ &0.315\; aJ=0.315\cdot 10^{-18}\; J&=&1.9661\; eV \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. september 2019 af mathon

\small \begin{array}{lrll} \textup{energiomregning}&1\; eV&=&1.60217733\cdot 10^{-19}\; J\\\\ &1&=&\frac{1}{1.60217733\cdot 10^{-19}}\; \frac{eV}{J} \end{array}


Skriv et svar til: Fysik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.