Matematik

Differentiabilitet

11. oktober 2019 af Hjælpmig1233 (Slettet) - Niveau: A-niveau

a. Bestem fortegnet for g' (0) og g'(3) og bestem g'(2)

b. Bestem x-værdierne for minimums- og maksimumspunkterne for g.

c. Bestem forskriften for g, når det vides, at g(x) er et fjerdegradspolynomium.

Nogen der kan hjælpe med disse?

Vedhæftet fil: 2121.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2019 af StoreNord

a)
I x=-1 skifter g' fra at aftage til at vokse, og skifter først tilbage i x=2. Altså er g'(0) voksende.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2019 af SuneChr

Lad os gå lidt i gang med opgaven.
Funktionen hedder generelt
         g (x) = ax4 + bx3 + cx2 + dx + e
hvor vi til sidst skal bestemme koefficienterne.
Det vides, at g (0) = 0 .
Da kan vi straks kaste konstantleddet e bort
Endvidere er g ''(2) = - 18
Da får vi ligningen, efter reduktion:
       24a + 6b + c = - 9


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2019 af SuneChr

Vi kan vriste tre ligninger ud af de oplysninger, der er givet om intervallerne:
 g '(- 1) = 0      hvor der er lokalt minimum
   g '(2) = 0      hvor der er lokalt maksimum
   g '(4) = 0     hvor der er lokalt minimum
Så har vi i alt fire ligninger med a, b, c og d som ubekendte.
Løs ligningssystemet og opstil den korrekte forskrift for g.


Svar #4
13. oktober 2019 af Hjælpmig1233 (Slettet)

Sune er dette til a?


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2019 af SuneChr

# 2 og 3 er begge henhørende til c) .


Svar #6
13. oktober 2019 af Hjælpmig1233 (Slettet)

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. oktober 2019 af ringstedLC

#6: Definer gg ' og g ''. Indsæt de fire ligninger i CAS:

\begin{align*} Beregn \left( \left\{g''(2)=-18, \;g'(-1)=0, \;g'(2)=0, \;g'(4)=0 \right\}, \left\{ a, b, c, d \right\} \right) \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. oktober 2019 af SuneChr

Jeg tolker # 6 som: "Hvad nu?"
Løs ligningssystemet:
  24a + 6b    + c        = - 9
  - 4a + 3b   - 2c + d  =  0
  32a + 12b + 4c + d  =  0
256a + 48b + 8c + d  =  0
___________
# 7   Ja, det er jo rigtig nok, når arbejdet overlades til en maskine. Men er det ikke et krav, at
        eleverne skal kunne opstille et ligningssystem og kunne løse det, evt. v.h.a. et hjælpemiddel?
 


Skriv et svar til: Differentiabilitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.