Matematik

Bestem koordinatsættet til skæringspunkt

27. oktober 2019 af linep1 - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har brug for hjælp til at bestemme koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og m, når

l: 4x-6y=2

m: 2x+12y=16

Er der en, der kan forklare mig, hvordan man gør?


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2019 af AMelev

Skæringspunktet ligger jo på begge linjer, så begge ligninger skal gælde.
Du skal altså løse to ligninger med to ubekendte.


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. oktober 2019 af mathon

I et skæringspunkt har graferne samme koordinater
hvorfor det søgte skæringspunkt (x,y) skal gøre begge ligninger sande:

        \small \small \begin{array}{llllllll} &I\textup{:}&4x&-&6y&=&2\\ &II\textup{:}&x&+&6y&=&8 \end{array}


Svar #3
27. oktober 2019 af linep1

Hvordan skal man stille ligningerne op, når man skal løse dem med to ubekendte?


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. oktober 2019 af AMelev

#3
Hvis det er uden hjælpemidler er der to metoder:

1. Skiv begge ligninger om til y = ...x + ..., sæt de to x-udtryk lig med hinanden og løs ligningen mht.x
Indæt derefter den fundne x-værdi i et af y-udtrykkene og bereg y. Tjek evt. ved indsættelse i det andet y-udtryk.

2. Divider på begge sider med 2 i nr. 2 ligning (Se 2.) Træk så nederste ligning fra øverste ligning og løs ligningen I - Ii mht. x. Indsæt derefter x-værdien i en af de oprindelige ligninger og løs mht. y.

Hvis det er med hjælpemidler, kan du sætte dit CAS-værktøj til at løse ligningerne, eller du kan tegne linjerne og bestemme skæringspunktet grafisk.


Svar #5
27. oktober 2019 af linep1

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Bestem koordinatsættet til skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.