Kemi

HJÆLP - reaktionsligning

03. november 2019 af heydudig (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogen der er søde at forklare mig, hvorfor det er muligt at fælde mangansulfid ved høj pH, men ikke ved lav pH ved brug af følgende ligning:

Mn2++S2-→MnS(s)


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2019 af mathon

               \small \begin{array}{lllll}\\\\ &H_2S\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \longrightarrow\; HS^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}} \\\\ &\frac{\left [HS^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ H_2S \right ]}=K_{a1}\\\\ &HS^-\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_2O\, _{\textit{(l)}}\; \longrightarrow\; S^{\, 2-}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; H_3O^+\, _{\textit{(aq)}} \\\\ &\frac{\left [ S^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HS^- \right ]}=K_{a2}\\\\ \textup{reaktionsbr\o kprodukt}&\frac{\left [HS^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ H_2S \right ]}\cdot \frac{\left [ S^{2-} \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ HS^- \right ]}=K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\frac{\left [ S^{2-} \right ]\cdot\left [ H_3O^+ \right ]^2 }{\left [ H_2S \right ]}=K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\left [ S^{2-} \right ]=\frac{\left [ H_2S \right ]}{\left [ H_3O^+ \right ]^2}\cdot K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ \end{array}

        \small \small \begin{array}{lllll} \textup{hvoraf:}\qquad \qquad \qquad \qquad\\ &\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 9}}=\frac{\left [ H_2S \right ]}{\left (10^{-9} \right )^2}\cdot K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 0.4}}=\frac{\left [ H_2S \right ]}{\left (10^{-0.4} \right )^2}\cdot K_{a1}\cdot K_{a2}\\\\ &\frac{\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 9}}}{\left [ S^{2-} \right ]_{\textup{ved pH = 0.4}}}=\frac{10^{-.8}}{10^{-18}}=10^{-0.8}\cdot 10^{18}=0.16\cdot 10^{18}=1.6\cdot 10^{17} \end{array}

      \left [ S^{2-} \right ] ved pH = 9 er 1.6\cdot 10^{17} gange større end \left [ S^{2-} \right ] ved pH = 0.4

      Ved lav pH er \left [ S^{2-} \right ]  ubetydelig, hvorfor 


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2019 af mathon

  Ved lav pH er \left [ S^{2-} \right ]  ubetydelig, hvorfor fældning af MnS ikke forekommer i synlig mængde.
  Helt anderledes forholder det sig ved høj pH, hvor S^{\, 2-} forkommer i overskud.


Skriv et svar til: HJÆLP - reaktionsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.