Matematik

Eksponentielfunktion

18. november 2019 af TingtokTea - Niveau: C-niveau

Jeg er gået i stå ved denne, hvordan er det jeg finder frem til a med de oplysninger? :)

Vedhæftet fil: mathat.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2019 af janhaa

30=\frac{\lg(1/2)}{\lg(a)}\\ \\ \lg(a)=\frac{-\lg(2)}{30}\\ \\ a=0,977


Svar #2
18. november 2019 af TingtokTea

#1

Hvordan får du -log (2)??


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2019 af janhaa

#2

#1

Hvordan får du -log (2)??

lg(1/2) = lg(1) - lg(2) = -lg(2)


Svar #4
18. november 2019 af TingtokTea

f(x) = 20 * 0,97760 = 4,951 

Er dette korrekt? :)

#3


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. november 2019 af janhaa

#4

f(x) = 20 * 0,97760 = 4,951 

Er dette korrekt? :)

#3

ja


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2019 af AMelev

#4 Ikke helt korrekt. Dels laver du afrundingsfejl, og dels er det ikke korrekt skrevet.
 

#4

f(x 60) = 20 * 0,97760 = 4,951 

f(x) = 20·0.977x

Se figuren med halveringskonstant i din formelsamling side 13. Her kan du se, at når x vokser med T½, så halveres y. 
Dvs. at når x vokser fra 0 til 30, så halveres f(x) fra 20 til 10. Når x så igen vokser med 30 fra 30 til 60, så halveres f(x) fra 10 til 5. Dvs. at f(60) = 5, så efter 60 dage er indholdet af rottegift 5 μg/kg.
Du behøver altså slet ikke at bestemme a for at besvare opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. november 2019 af AMelev

#0 
                    

Hvis du vil bestemme a, kan du benytte to veje.
1. metode: Du får her oplyst formlen for halveringskonstanten, men ellers kan du finde den i din formelsamling side 13 (64).
Du får oplyst, at halveringstiden er 30 dage, så T½ = 30.
Det indsætter du i formlen og løser ligningen mht. a - brug dit CAS-værktøj.

2. metode: Se figuren med halveringskonstant FS side 13. Her kan du se, at når x vokser med T½, så halveres y. 
Dvs. at når x vokser fra 0 til 30, så halveres y fra 20 til 10. 
Du ved altså, at 10 = 20·a30. Denne ligning kan du så løse med dit CAS-værktøj og få bestemt a, men husk, at a > 0. 

De to metoder er lige gode, så hvilken, man vælger, er en smags sag.


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. november 2019 af Eksperimentalfysikeren

Du behøver ikke at finde a. 60 dage er 2 gange 30 dage. 30 dage efter målingen er mængden halveret. 30 dage endnu senere er den nye værdi halveret.


Skriv et svar til: Eksponentielfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.